Tekakor i långpanna
FREDAG, bästa dagen på hela arbetsveckan och idag blev det dessutom en sen start på dagen. Härligt att få ta det lite lugnt ibland och inte behöva stressa på morgonen. Idag vill jag verkligen slå ett slag för ett otroligt gott bröd som jag bakade i veckan, nämligen Tekakor i långpanna. Jag älskar vita fluffiga tekakor som serveras lite halvljumna med smör och ost. Tänkte att jag ville underlätta det hela och göra dem i långpanna och det visade sig bli helt himmelskt gott. Jag ändrade mitt tekaksrecept något och fluffigare bröd får man ju leta efter. Så vill du baka nåt riktigt gott till helgen så testa detta!
Tekakor i långpanna
100g smör
3 dl standardmjölk
2 dl kallt vatten
50g färsk jäst
2 tsk salt
2 ägg
3 msk strösocker
Vetemjöl special (ca 13 dl)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli max 37 grader varm men gärna lite ljummen. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, ägg och socker och blanda runt. Tillsätt sedan vetemjöl under knådning. Måttet är ett ungefär, jag mäter nästan aldrig mjöl utan känner mig fram. Degen ska bli smidig och inte klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet lätt torrt. Kör degen i maskin ca 7-10 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut eller platta ut degen till en rektangel och lägg i en plåt. Skär rutor ner till botten av plåten och låt jäsa övertäckt 30 minuter. Sätt in i ugnen ca 20 minuter, brödet ska få fin färg och låta lite ihåligt när du knackar på det.
Låt brödet svalna innan du tar isär brödet och skär i det. Servera med smör och ost och NJUT!
Helt magiskt bröd så nu är det bara att baka på!
Ha en riktigt fin fredag, happy day
KRAM KRAM
Jeanette Ekerås
Ser ljuvliga ut. Måste jag bara testa alltså. Kram ha en fin dag// Jeanette
victoriaadmin
Ja gör det, sååå gott! Kram
Carina
Men mums vad gott det ser ut!
Är det en vanlig plåt, typ den som kommer med ugnen som du använt? Måste prova detta bröd. Älskar att baka matbröd i långpanna. (Mycket bröd med minimalt med jobb)
Kram
Frida
WOW!
kram Frida
Petra
Går det att byta ut rakt av mot glutenfritt mjöl? Vet du ??
victoriasprovkök
Vågar inte svara på det, bakar nästan aldrig glutenfritt. Tror inte det blir samma resultat men prova. Lycka till
Ingemo Rosenqvist
Penslar du tekakorna i långpanna med ngt o i så fall med var o när?
victoriasprovkök
Nä ingen pensling på dessa ?
Zeina
Ser verkligen goda ut. Kan man använda vanlig mjöl eller måste det vara speciel?
victoriaadmin
Går bra med vanligt mjöl också.
Elenor
Bakade dessa idag och jösses vad goda dom blev. Bakade på vanligt mjöl och det funkade kanon det med.
victoriasprovkök
Kul att höra, ja vanligt mjöl funkar bra det också:)
Katarina
Jag har testat ett liknande recept, men tog 10 g jäst, kall mjölk och jäste i rumstemperatur över natten. Degen bakas ut direkt och jäser bara en gång, på plåt, övertäckt med plast. Skulle säkert funka med detta recept. Perfekt om man är lite trött på morgonen men vill ha nybakt bröd.
victoriasprovkök
Ja funkar säkert bra:)
Elle
Hej! Hur många brukar du göra, på ett ungefär? ?
Veronica
Hej, har bakat dom och håller med, galet goda 👍👍
Kan man minska sockermängden eller påverkas jäsningen då ??
// Veronica
victoriasprovkök
Du kan minska mängden om du vill