Krämfyllda kardemummasnurror
Doften av nybakat, hur underbart? De här helt AMAZING bullarna bakade jag i söndags och de blev sååå otroligt goda. Tänk dig en helt nybakad kardemummasnurra som dessutom är fylld med en härlig vaniljkräm och toppade med en socker och kardemummablandning. Det doftade underbart här i flera timmar och de blev väldigt uppskattade. Så vad ska du göra idag? Kanske baka lite;)
Krämfyllda kardemummasnurror ca 28 st
100g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
Vetemjöl special tills degen släpper från kanterna
Fyllning:
Rumsvarmt smör
Strösocker
Nymald kardemumma
2-3 dl vaniljkräm (jag använde från en pulverpåse, lite fusk men enkelt)
Topping:
Smält smör
Strösocker
Kardemumma
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid detsamma gäller jästen, du behöver inte ta i 50g jäst, jag brukar minska men då blir jästiden längre. Du kan även tillsätta smöret rumsvarmt om du önskar det. Jag gör lite olika.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, inte gott. Jag vet att många tycker det är svårt när måtten på mjöl inte står utmärkt. Jag tycker det är riktigt svårt att skriva exakt mängd då så mycket påverkar mjölmängden. Man vill inte det ska bli för mycket mjöl i degen. Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 6-7 dl sedan någon dl i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra och du får muskler på köpet.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Kavla ut degen, bred på smör, strö över strösocker och kardemumma, ta lagom med kardemumma så det inte blir för mycket. Vik ihop degen, skär ut ca 3 cm breda remsor och dela i ”byxben”, tvinna dem sedan till bullar.
Lägg bullarna i aluminiumformar (sånna engångs använde jag) gör ett djupt hål i bullarna och klutta i vaniljkräm. Låt jäsa igen ca 30-40 minuter. Anledningen till att jag ibland använder formarna är att jag vill få höga fina bullar.
Sätt in i ugnen ca 6-10 minuter på 225 grader. Tills bullarna fått en gyllene färg.
Låt svalna, pensla med smält smör och doppa i kardemummasockret. Kardemummasockret gör du enkelt genom att blanda ca 2 dl strococker med 1 tsk kardemumma.
Sen kan du bara njuta av helt underbart goda bullar…
Vet du hur gärna jag vill ha en sån här just nu, får nog baka en sats till snart, jag skickade ju iväg mina till jobbet…
Kram Kram
Andréa
Åh herre va god dom såg ut att vara?
Lina
Använder du låga aluminiumformar? Typ såna man har till mazariner.
victoriasprovkök
Nä mina är lite högre och runda. Men det funkar bra med vanliga pappersformar också men vill du ha dem höga kam du stoppa formarna i en muffinsplåt ?
Elisabeth
Ser väldigt goda ut! Tror du att de går att frysa? ?
victoriaadmin
Japp det går bra det;) Kram
Sandra
Hej. Ser supergoda ut. Går de att frysa? Hälsn Sandra
victoriaadmin
Japp det går bra;)
Jenny
Om man ska frysa dem, ska man ta smör och socker ändå eller blir det bäst om man gör det när man sen tar upp dem? ?
victoriasprovkök
Pensla och sockra dem när du har tinat upp dem.
Catarina Mohr
Kan man inte anvendt muffinform att laga bullarna i?? Eller cupcake formar, de er ochså nogot højre end formar til bullar 🙂
victoriasprovkök
Ja formar går bra:)
Emmelie Fredriksson
Penslar du inte dem med ägg innan ugnen? 🙂
victoriasprovkök
Nej, det brukar jag inte göra 🙂