Kanelbullar i långpanna med krämig kanelfyllning
Igår gick jag bananas här hemma och fick många goda grejer gjorda i provköket. Bland annat dessa helt magiska Kanelbullar i långpanna med krämig kanelfyllning. Ni måste bara testa. Väldigt smidigt att göra kanelbullarna i långpanna måste jag säga. Fyllningen är en krämigare variant av kanelfyllning som blir otroligt god.
Kanelbullar i långpanna med krämig kanelfyllning
Du behöver:
100g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
Vetemjöl special tills degen släpper från kanterna
Fyllning:
200g naturella philadelphiaost
100g rumsvarmt smör
3 msk malen kanel
1- 1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid detsamma gäller jästen, du behöver inte ta i 50g jäst, jag brukar minska men då blir jästiden längre. Du kan även tillsätta smöret rumsvarmt om du önskar det. Jag gör lite olika.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, inte gott. Jag vet att många tycker det är svårt när måtten på mjöl inte står utmärkt. Jag tycker det är riktigt svårt att skriva exakt mängd då så mycket påverkar mjölmängden. Man vill inte det ska bli för mycket mjöl i degen. Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 6-7 dl sedan någon dl i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra och du får muskler på köpet.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Vispa ihop allt till fyllningen i en bunke, jag brukar använda en elvisp.
Kavla ut hela degen på ett bakbord, bred på fyllningen i ett rätt tjockt lager. Vi sedan ihop degen, lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen så den nästan fyller upp en vanlig stor ugnsplåt. Klipp massor med jack i degen och stansa till sist ut lagom stora bullar. Tryck ner ända ner till botten av plåten. Bilder längre ner som visar.
Låt bullarna jäsa ca 30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Håll koll på bullarna mot slutet, alla ugnar är olika. Bullarna ska få fin färg och bli genom gräddade så ha inte för bråttom med att ta ut dem.
Låt svalna innan du delar på dem.
Bred på den krämiga fyllningen och vik sedan ihop degen.
Lägg upp på en plåt, platta ut och klipp jack i hela degen med en sax.
Stansa ut fyrkantiga bullar, tryck ner ända i botten.
Låt jäsa och pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Muuums sååå gott!
Så nu är det bara att sätta fart med galet goda kanelbullar i långpanna då…
Själv ska jag ge mig ut på en springrunda tänkte jag, älskade helger, sååå skönt att vara ledig och bara få njuta av den underbara våren.
Kram Kram
Sanna
Men gud va gott de ser ur! Måste testa när jag kommer hem ?
Louise
Är det vanlig bulldeg recept?? Tänkte testa göra denna fast glutenfri??
victoriasprovkök
Japp vanlig deg
Josse
Tack för tipset. Ska göra de till mitt kalas nästa vecka igen 🙂
Anders Gustavsson
Bakade dom igår, väldigt goda, hur förvaras dom? Klarar dom rumstemperatur eller ska man ha dom i kylen om dom ska ätas om nån dag?
victoriasprovkök
Jag fryser alltid mitt bröd om jag ska spara. Men de klarar sig bra i rumstemperatur också? kul att du gilla dem☺️
Julia
Underbart recept! Eftersom man sätter dem långt ned i ugnen blir undersidan lite knäckig också. Jättegott!
victoriaadmin
Roligt att du gilla dem:)
Ingrid B
Fantastiskt goda kanel bullar. Har bakat dom flera gånger och dom blir bara godare.
victoriaadmin
Så roligt att höra;)
Maja
Vet inte om jag missat det någonstans, men är det något speciellt mått på långpannan man behöver när man gör dessa? Eller funkar vilken plåt som helst? 🙂
victoriaadmin
Det funkar bar med vilken långpanna som helt, ja bara inte en för liten…. Men en vanlig ugnsplåt går bra:) Du kavlar ut så tjockt du vill ha det, behöver inte vara ute i kanterna. Den håller formen i alla fall. Kram
Kerstin
Tack för ett lättbakat bröd i långpanna. Så jätte god fyllning och smart att dela till bullar innan gräddning.
Blev enorm favorit hos alla?
victoriasprovkök
Härligt att höra?
Anette Johansson
Precis fått tips om dig o långpannebak… och dottern fixade instagram åt mig nu.
Så nu äntligen tog jag mig tid att baka o prova dessa bullar i långpanna….
Är på jäsning nu innan ugn!
Men degen ”sprack” på ovansidan, kavlat för stort då kanske..? Och kunde inte trycka ut så mkt i långpannan… har du ngt tips/råd här kanske…
kletigt o fult men får strö mkt pärlsocker..
väntar med spänning för att få dom färdiga!
Mariana engberg
Fantastiskt goda bullar. Lätt och snabbt att göra. Dessa kommer jag att göra igen. 😍😍😍
victoriasprovkök
😘😘
Erica
Kanske en dum fråga men ska jag ha över-under värme eller varmluft? Ska baka dessa till helgen! Är så taggad!!
victoriasprovkök
Hej!! Jag kör alltid på vanlig ugn👏👏 över och under värme.
Karin
Supergott! Har gjort dem två gånger den senaste tiden. Ungarna älskar dem och idag gissar jag att vi gör en ny sats eftersom de sista gick åt igår. Vi har lite farinsocker i fyllningen men hoppar över pärlsocker ovanpå. Det tycker vi blir gott. Tack för att du delar med dig av dina recept!
victoriaadmin
Åh så roligt, kram kram
Lena
Kan man utesluta philadelphia osten?
victoriasprovkök
Det är den som gör det krämigt men det går att utesluta.