Krämkaksbullar
Krämkakor är en av mina absolut godaste vetekakor och för länge sedan lyckades jag med att göra en helt enormt god krämkaka. Nu har jag tagit krämkakan till en ny nivå jag har nämligen gjort Krämkaksbullar. Massor av minikrämkakor som är sååå gudomligt goda. Vad säger du, vill du ha en tugga?
Krämkaksbullar, ca 20st
50 g jäst
5 dl standard mjölk
150g smör
1 dl strösocker
2 tsk kardemummakärnor (mortlade)
1/2 tsk salt
Ca 1,4 liter vetemjöl, gärna special
Vaniljkräm till topping (Recept nedan)
Gräddig vaniljkräm till fyllning (Recept nedan)
Gräddig vaniljkräm till fyllning (Recept nedan)
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll över mjölken, mjölken ska bli max till 37°. Rör ut jästen i degvätskan.
Tillsätt socker, salt och stött kardemumma. Rör ner mjölet, lite i taget, degen ska vara smidig och du ska kunna peta på den utan att den kladdar. Men var försiktig med mjölet, för mycket mjöl ger torra bullar. Arbeta degen ca 7 min med maskin så den blir luftig, smidig och fin.
Låt degen jäsa ca 30 -40 min under bakduk.
Låt degen jäsa ca 30 -40 min under bakduk.
Kavla ut degen så den blir ungefär ca 11/2 cm tjock. Stansa ut runda kakor, jag brukar använda en rund skål. Min skål var ca 10 cm.
Tryck lite med fingrarna där vaniljkrämen ska ligga ovanpå kakan och spritsa ut lite av vaniljkrämen. Vaniljkrämen du spritsar ovanpå kakan ska vara den rena vaniljkrämen, den vaniljkrämen du lägger i kakan när bullen kallnat ska vara vaniljkrämen blandat med vispad grädde..
Jag brukar använda ungefär hälften ren kräm ovanpå och hälften att blanda med grädde med och fylla bullarna.
Låt kakorna jäsa ca 30min under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Sätt in kakorna ca 8-10 minuter på 225 grader, de ska gå en fin gyllene färg.
Låt kakorna kallna, skär dem på mitten och bre på ett tjockt lager av den gräddiga vaniljkrämen (som är blandad med vispad grädde), krämen är riktigt fluffig och god.
Vill du frysa in kakorna så gör det men lägg i fyllningen först när du tar fram dem från frysen:)
Recept vaniljkräm:
5 dl mjölk
40 g socker
2 krm vaniljpulver (Vaniljsocker funkar också bra men öka då mängden)
2 krm vaniljpulver (Vaniljsocker funkar också bra men öka då mängden)
Blanda mjölk, socker och vaniljpulver i en kastrull och koka upp.
I en skål blandar du:
6 äggulor
50 g socker
40 g maizena
Vispa äggula, socker och maizena fluffigt.
Häll äggfluffet i den heta mjölken, rör om tills du får en jämn och slät kräm, ställ tillbaka på plattan och låt koka upp under omrörning, låt bubbla några sekunder tills krämen tjocknat.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad under omrörning, ställ sedan in krämen i kylen övertäckt med plastfolie tills den kallnat.
Vaniljkrämen du lägger i kakan:
Blanda vaniljkrämen, recept ovan, med ca 3 dl hårt vispad grädde. Rör om ordentligt så det inte blir några klumpar.
Dela bullarna och fördela krämen i dem.
NJUT av världens godaste krämkakebullar.
Lyx att få ta en tugga av en nybakad krämkaksbulle:)
Ha nu en helt fantastik dag och njut av helgen.
Massa kramar från mig