Nattjäst valnötsbröd
Helt perfekt nu till helgens frukost, för du lyxar väl till helgerna lite extra?
Nattjäst valnötsbröd, 9st
4 dl kallt vatten (400g)
6g färsk jäst
2 msk honung
1 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
2 dl fullkornsdinkel (120g)
ca 7 dl siktat dinkelmjöl (400g)
1 dl valnötter (lätt hackade)
Gör så här:
På kvällen: Blanda ihop vatten och jäst i en stor bunke och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan honung, olivolja (eller annan god olja) och salt. Till sist tillsätter du fullkornsdinkel, valnötter och dinkelmjöl och rör om till en lite kletig deg.
Låt degen jäsa i bunken i rumstemperatur, täck över med plastfolie.
På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader. Vänd ut den lösa degen på ett väl mjölat bakbord, vik ihop degen försiktigt några gånger med väl mjölade händer. Degen är väldigt lös och det ska den vara. Var bara försiktig så går det bra;) Låt degen jäsa ca 20 minuter till när ugnen går upp i värme. Dela sedan degen i ca 9 delar, doppa snittytorna i lite dinkelmjöl, forma till en lite rund bulle och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Degen är fortfarande kladdig så forma försiktigt.
Ställ in en djup plåt i botten på ugnen och häll 1/2-1 liter vatten i plåten. Sänk värmen på ugnen till 225 grader och sätt in bröden.
Sätt in bröden mitt i ugnen ca 16-20 minuter, alla ugnar är olika så håll koll på bröden som ska få en fin yta.
Happy Friday på dig, hoppas dagen blir fin.
KRAM till dig