Nattjästa ostfrallor
Okej, jag har fått dille på nattjäst bröd men det är ju så otroligt enkelt och helt magiskt gott. Idag och även i lördags gjorde jag nattjästa ostfrallor. De blir helt otroliga, jag lovar. Den smälta osten blir till ett knaprigt täcke och själva brödet är mjukt och så gott.
Ja, testa själv, gör degen på kvällen för att baka ut dem på morgonen. Eller så gör du degen på morgonen och bakar ut på kvällen. Kan knappast bli enklare.
Nattjästa ostfrallor, 8 st
6 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
2 tsk salt
3/4 dl naturell rapsolja
500g vetemjöl
Gör så här:
På kvällen:
Smula jästen i en bunke och ja, bara 6 g då den jäser i rumstemperatur över natten. Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl. Ta inte mer mjöl än det som står för degen ska vara kletig. Rör om så allt blandas väl och sätt plastfolie över bunken. Ta en rätt stor bunke med tanke på att degen jäser upp rätt mycket. Låt degen jäsa över natten.
På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader. Mjöla ett bakbord väl och häll ur degen, den är fortfarande kletig och det ska den vara. Mjöla på degen och vik försiktigt ihop den några gången åt olika håll. Låt den ligga så tills ugnen är varm. Dela sedan degen i 8 delar och forma till runda bröd med mjölade händer. Ta försiktigt i degen. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden på toppen med uppvispat ägg och strö över ost.
Häll ca 1/2 liter vatten i en djup plåt och sätt in den i botten på ugnen. Sätt in bröden i ugnen ca 13-17 minuter. Bröden ska få en fin yta, men du känner din ugn bäst så håll koll på bröden.
Låt bröden svalna och servera sedan nybakade ostfrallor med smör och ost till frukost.
Såååå enkelt och såååå gott och såååå värt att lyxa till frukosten ibland.
Ha nu en toppenfin dag
Kram