Nattjästa vaniljbullar
Drömmiga vaniljbullar till frukost, kan det bli bättre start? Såå enkelt och galet gott är det med nybakade bullar och när man gör degen och vaniljkrämen på kvällen så går det snabbt att fixa till dem på morgonen lagom till frukost. Eller att ta med en plåt nybakade vaniljbullar till jobbet kan alltid vara uppskattat.
Nattjästa vaniljbullar, 12 st
6g färsk jäst (jag har använt den blåa)
4 dl kallt vatten
3/4 dl naturell rapsolja
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk nymortlad kardemumma
530g vetemjöl
Vaniljkräm fyllning:
2 1/2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl strösocker
3 äggulor
1/2 dl majsstärkelse
25g mjukt smör
Gör så här (vaniljkräm):Koka upp mjölk och tillsätt vaniljsocker. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt i en bunke. Häll över den heta mjölken i bunken under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, vispa konstant tills blandningen tjocknat. Häll sedan över allt i en bunke, tillsätt smöret och rör tills du får en tjock och slät kräm. Ställ in krämen i kylen, jag gjorde min kräm på kvällen innan samtidigt som degen.
Topping:
Smält smör
Strösocker
Gör så här:
På kvällen: Smula jästen i en bunke, ja, det ska bara vara 6 g jäst då de jäser under lång tid i rumstemperatur. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan rapsolja, salt, socker och kardemumma. Rör om. Tillsätt sedan vetemjöl. Degen ska vara lite kletig så tillsätt inte mer mjöl än det som står. Rör om så allt blandas väl. Täck bunken med plastfolie, tänk på att använda en stor bunke då degen jäser upp en del. Ställ bunken i rumstemperatur över natten eller minst 9 timmar och låt den jäsa.
På morgonen:
Degen är fortfarande kletig och det ska den vara. Lägg upp degen på ett väl mjölat bakbord och strö över lite mjöl så att degen inte klibbar. Knåda inte degen utan forma den till en limpa. Skär lagom stora bitar av degen och forma dem runda. Ha mjölade händer så degen inte kletar.
Lägg vaniljkrämen i en sprits med rund tyll och spritsa i fyllningen.
Låt gärna stå en stund medan ugnen blir varm och sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader hade jag. Jag tycker de här bullarna behöver lite högre värme samt längre tid i ugnen än mina vanliga bullar men kanske kan vara att ugnen börjar bli skruttig;) Vanligtvis har jag mina bullar på 225 grader men dessa på lite högre värme. Tiden på bullarna är ca 10-12 minuter men som sagt, ni känner er ugn bäst och håll koll på bullarna. De ska få fin färg.
Låt bullarna svalna och pensla dem sedan med smält smör på toppen och doppa dem i strösocker.
Perfekta bullar när man vill göra bullar lite snabbt på morgonen.
Ha en toppenfin dag, nu ska jag ut och göra lite vårfint i trädgården.
Kram Kram på dig.
JKG
Hi Victoria I love your recipes – do you have these in English?