Nattjästa rabarber och vaniljbullar
Lata lördag…. Eller den kanske inte är så lat ändå. I morgon fyller jag år så jag vaknade rätt tidigt idag och började dagen med att baka, för i morgon blir det kalas. Solen lyser genom molnen, ser ut att bli en fin dag trots att regnet hänger lite i luften. Idag tänkte jag tipsa er om fantastiskt goda rabarber och vaniljbullar, nattjästa såklart så de kan ätas till frukost eller tidig fika;)
Nattjästa rabarber och vaniljbullar, 15 st
6g färsk jäst (jag har använt den blåa)
4 dl kallt vatten
3/4 dl naturell rapsolja
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk nymortlad kardemumma
530g vetemjöl
Fyllning:
100 g mjukt smör
Rabarber kompott (recept nedan)
Vaniljsocker
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
På kvällen: Smula jästen i en bunke, ja, det ska bara vara 6 g jäst då de jäser under lång tid i rumstemperatur. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan rapsolja, salt, socker och kardemumma. Rör om. Tillsätt sedan vetemjöl. Degen ska vara lite kletig så tillsätt inte mer mjöl än det som står. Rör om så allt blandas väl. Täck bunken med plastfolie, tänk på att använda en stor bunke då degen jäser upp en del. Ställ bunken i rumstemperatur över natten eller minst 9 timmar och låt den jäsa.
På morgonen:
Degen är fortfarande kletig och det ska den vara. Lägg upp degen på ett väl mjölat bakbord och strö över lite mjöl så att degen inte klibbar. Knåda inte degen utan kavla bara ut den lätt till en rektangel.
Bred på det mjuka smöret, det ska vara lätt att bre på så du inte behöver trycka för hårt på degen. Bred sedan på rabarber kompott och pudra över vaniljsocker. Bre på lagom med kompott, annars åker det ändå ut när du snurrar bullarna:)
Vik sedan ihop degen och sär remsor/ byxben som du snurrar till en bulle. Se bilderna nedan. På min Instagram victorias_provkok finns även en film på hur du snurrar bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Toppa med pärlsocker. Låt gärna stå en stund medan ugnen blir varm och sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader hade jag. Jag tycker de här bullarna behöver lite högre värme samt längre tid i ugnen än mina vanliga bullar men kanske kan vara att ugnen börjar bli skruttig;) Vanligtvis har jag mina bullar på 225 grader men dessa på lite högre värme. Tiden på bullarna är ca 10-12 minuter men som sagt, ni känner er ugn bäst och håll koll på bullarna.
Här kommer receptet på rabarberkompotten, du kommer inte behöva all kompott till fyllningen så vill du minska mängden går det bra. Men kompotten blir väldigt god och passar fint att toppa gröten med på morgonen, eller fylla pannkakorna med. Så varför inte göra hela satsen när du ändå är i farten;)
Rabarberkompott:
500g skivade rabarber
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1/2 citron saften
Gör så här:
Koka rabarber, socker, vaniljsocker och citronsaft till en kompott. Låt det koka ca 30 minuter under uppsikt tills nästan allt vatten kokat bort och du fått en fin kompott. Rör om med jämna mellanrum. Låt svalna.
Sååååå Sååååå goda!! Och ja, bullar ska ätas nybakade. Visst går de att frysa men de tappar liksom lite då, precis som allt annat bröd som hamnar i frysen.
Kan du känna doften?
Ha nu en riktigt fin dag!
Kram Kram