Hemmagjorda Mars och Snickers
Måste bara börja med att säga hur SJUKT och helt GALET gott det här är!!! Mars och även Snickers är 2 favoriter hos mig och här är mina hemmagjorda varianter som smakar precis lika. Alltså det är så otroligt gott så det är lite farligt att göra. Av den här satsen får du ut ungefär 12 st och jag gjorde halva satsen som Mars och den andra som Snickers. Snickers innehåller jordnötter det är enda skillnaden så där av båda i samma recept.
Hemmagjorda Mars och Snickers ca 12 st
Kola:
250g gräddkola
3/4 dl vispgrädde
Chokladnougat:
3 stora äggvitor (ca 120g)
2 msk florsocker
1/2 tsk salt
3 dl (270g) strösocker
150 g glukos sirap
1 1/2 dl vatten (140g)
200g mjölkchoklad
Snickers:
2 dl jordnötter till hela satsen
Topping:
450g mjölkchoklad
1 tsk kokosolja
Gör så här:
Börja med att lägga kolorna och grädden i en kastrull och smält på mycket låg värme. Det tar lite tid men det smälter efter ett tag. Min kola blev lite lös så jag ändrade lite så det ska bli tjockare när ni gör:)
När kolan blivit till en sås så häll den i formen. Jag använde mig av 2 stycken brödformar från Ikea på ca 1.2 liter. Könckla ihop bakplåtspapper och lägg sedan ut det i formarna, se bild nedan. Häll i kolan, bred ut så det täcker botten och ställ in i frysen en stund. Vill du göra snickers häller du i lätt saltade jordnötter på kolan.
Lägg äggvitorna, florsocker och salt i en vispbunke. Jag vispar alltid med min Kitchen Aid. Vänta med att vispa ett tag.
Koka upp strösocker, glukos och vatten i en kastrull tills blandningen är 150 grader varm. Den ska bli lite halvseg i konsistensen. När termometern visar ca 120-130 grader är det dags att börja vispa äggvitorna till ett hårt fluff.
När du fått ett hårt marängfluff och termometern visar 150 grader så häller du ner blandningen i äggvitefluffet i en smal stråle under vispning på lite lägre effekt. Fortsätt vispa på lite högre effekt några minuter och tillsätt sedan den hackade chokladen. Vänd runt chokladen så allt blandas med nougaten. Nu har du en formbar nougat. Dela nougaten i 2 delar och tryck ut i formarna över kolan. Ställ in i kylen ca 1 timma.
Smält chokladen över ett vattenbad, blanda ner 1 tsk kokosolja för att få chokladen lite smidigare.
Ta fram formarna ur frysen, bred på ett tunt lager på toppen (det som ska bli botten), ställ in igen några minuter så det stelnar. Ta fram formarna och ta ut innehållet, kolan ska vara uppåt och dela i bitar som du doppar i mjölkchokladen. Lägg upp på en bricka med bakplåtspapper, gör lite mönster på toppen med en kniv och låt stelna i kylen.
Tadaaaa, nu har du världens godaste godis som väntar på dig:)
Jag köpte dessa kolor men det finns även kolor i lösgodiset.
Alltså kolla den kolasåsen.
Dessa formar använde jag, alltså brödformar från Ikea, de är lite mindre och superbra. Men du kan även ha andra formar.
Här är de innan de ska doppas i chokladen. Choklad på botten är det redan.
Alltså så sjukt gott!!
Ha en fin kväll, kram