Nattjästa ciabatta – makalöst goda
Idag fick jag till ett sånt hejdundrans gott recept på Nattjästa ciabatta. Ni vet nybakade, sega och håliga ciabatta som bara är helt makalösa. Ciabatta tycker jag blir som allra godast när man fyller dem med smör, sallad, parmaskinka eller salami och sen en bit god brieost. Bästa enligt mig och salladen är jag extra stolt över för den växer i min trädgård. Visst är det mycket godare med egenodlat, man njuter liksom mer av salladen och grönsakerna då.
Nattjästa ciabatta – makalöst goda, 8 st
6 g färsk jäst
6 dl ljummet vatten (max 37 grader)
2 tsk salt
2 dl durumvetemjöl + lite att ha på brödet
ca 9 dl vetemjöl special
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och ja det ska bara vara 6 g jäst. Då degen jäser ca 9-10 timmar i rumstemperatur behövs inte mer. Har du ingen våg så ta ca 8 ärtstora bitar av jästen. Tillsätt fingervarmt vatten och rör om tills jästen löst upp. Tilsätt salt och durumvetemjöl, rör om. Tillsätt till sist vetemjöl, tillsätt lite i taget tills du fått en fin deg, degen ska vara lite klibbig men ändå bli en deg så tillsätt inte för mycket mjöl. Låt degen jäsa i bunken över natten, se till att bunken är rätt stor så det inte jäser över. Täck över med plastfolie eller om det är lock på bunken så ha det över lite lätt.
Låt degen jäsa över natten eller om du jäser över dagen ca 9-10 timmar.
När degen jäst klart är den bubblir och rätt lös så häll försiktigt upp degen på ett väl mjölat bakbord. Du ska inte knåda degen utan hantera den varsamt. Se till att bakbordet, degen och händerna har mjöl på sig så går det bra.
Vik ihop degen några gånger åt olika håll och dra sedan lätt ut degen till en plattare limpa på ca 35-40 cm (se bild nedan). Ta lite durumvete på toppen. Dela degen i 8 bitar, doppa snittytorna i lite durumvete och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila medan ugnen går upp i värme 250 grader sätter du ugnen på.
Sätt in en liten ugns tålig skål med vatten i botten på ugnen och sätt in bröden i mitten av ugnen. Grädda bröden tills de fått en fin färg och låter ihåligt när du knackar på dem, det tar ca 12-16 minuter. Beroende på ugn och brödstorlek så tar det olika tid.
Låt bröden svalna på plåten eller galler innan du skär i dem och njut av nybakat.
Gör som en plattare limpa av degen och dela sedan i bitar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Vips så har du världens godaste ciabatta!!
Ut och njut på picknick eller till frukost eller varför inte en hejdundrans god ciabatta med god fyllning till middag.
Kram Kram och du följ mig mer än gärna på Instagram HÄR
Ha en fin dag, för vår del blir det en sväng på sjön ska bli så fint väder.
Sara källman
Hejsan, på vilket vetemjöl kan vi byta ut vetemjöl special?
Bor i spanien finns inte här.
Tack
victoriasprovkök
Ta bara vanligt vetemjöl, går också bra.
Linnéa
Hej. Ska degen jäsa i rumstemperatur eller i kylen över natten?
victoriasprovkök
I rumstemperatur
Zohre
Hej
Jäsa degen över natten i kylen eller rumstemperatur ?
🌹
victoriasprovkök
I rumstemperatur
Helena
Hej, om man byter jästen mot surdeg, vilken mängd ska jag använda då tror du? 😊
victoriasprovkök
Oj bra fråga jag har inte jobbat så mycket med surdeg så har svårt att säga det tyvärr.
Maria
Ska man knåda degen när man haft i mjölet eller räcker det att bara röra ihop till en deg?
Mia Amundsson
Blandade i torkad ramslök i degen… det blev riktigt gott
Johanna
GALET goda!!
Maria
Använde du assistent till degen ell rörde du allt för hand.😀
victoriaadmin
Jag rör för hand men du kan använda assistent om du vill
Frida
Går det att använda torrjäst?
Sandra
Min sambo vart helt förälskad i brödet. Han sa att det var det godaste han hade ätit. ” Om Jesus hade gjort bröd, då hade det smakat sådär”
victoriaadmin
Underbart att höra, hälsa att han har bra smak ⭐️👍🤩
Cecilia Johansson
Den smörgåsen ser riktigt god ut!