Fluffiga brödflätor
Mycket ägg och mycket fluff i dessa bröd och visst blir flätorna fina. Det blir 4 st Fluffiga brödflätor av detta recept och de är så himla goda. Passar fint till såväl frukost, soppan eller varför inte till skinkmackan nu i adventstider. Så vad väntar du på, bara att kila iväg och fixa en deg;)
Fluffiga brödflätor 4 st
50g färsk jäst
120g smör
5 dl mjölk
4 ägg (rätt stora ägg)
1/2 dl strösocker
2 tsk salt
17-18 dl vetemjöl
Topping:
Uppvispat ägg
Valfria frön tex vallmo eller sesam
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, du kan använda torrjäst men gör som det står på förpackningen då. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör om och låt blandningen bli ljummen men max 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg och strösocker och rör om. Tillsätt till sist vetemjöl och salt. Ta lite vetemjöl i taget under knådning, gärna med maskin ca 8 minuter. Tillsätt inte för mycket mjöl, du ska kunna peta på degen med mjölade händer och det ska bli en deg men var försiktig för bröd blir torrt av för mycket mjöl. Ta hellre mer vid utbaket om det råkade bli lite för lite.
Låt degen jäsa ca 30-40 minuter i bunken under en bakduk. Lägg sedan upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel som är ca 1 1/2 cm tjock. Dela i 4 delar, se bild nedan. Skär sedan varje del i 3 remsor som sitter ihop längst upp, fläta ihop till en fläta och fixa till den så den blir jämn och fin. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper, det får bara plats 3 på en plåt och det blir 4 så använd 2 plåtar.
Låt flätorna jäsa övertäckta ca 30 minuter, pensla med uppvispat ätt och om du vill så strö över lite frön.
Sätt in i ugnen ca 20 minuter på 175 grader över och undervärme. Låt svalna innan du skär i dem och njut av nybakat.
Alltså se så fina de blir…
Med eller utan frön, en smaksak….
Så nu är det bara att sätta igång att baka.
HA en toppenfin dag och glöm inte att följa mig på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook
Kram Kram