Kolapannacotta tårta med knäck
Knäck hur gott är inte det, dock gör jag sällan vanlig knäck men vad gör väl det när man kan göra massa andra gottigheter som har den goda och knäckiga smaken:) Här ha ni en fantastiskt god och enkel Kolapannacotta tårta med knäck, en kolapannacotta tårta med en topping av en härligt len knäcksås skulle man kunna säga. Knäcken ovan ska inte stelna och bli hårt utan vara som en lite fastare sås. Sååå himlans gott! En perfekt liten dessert.
Kolapannacotta tårta med knäck
Botten :
200g fullkorns digestive kex
70g smör
Pannacotta fyllning:
200g Dulec de leche (karamelliserad mjölk)
3 dl vispgrädde
2 gelatinblad
Knäck topping:
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 dl sötmandel
Gör så här:
Smält smöret till botten. Mixa kexen fint och tillsätt smöret, mixa en stund till. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund springform som är ca 18-20 cm. Tryck ut kexblandningen i botten och även en bit upp på kanten. Ställ in i kylen.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter tills de mjuknat.
Värme grädden och tillsätt dulce de leche, vispa tills allt blandats, det ska bara bli varmt inte koka. Ta av från värmen och tillsätt gelatinbladen. Låt svalna några minuter och häll blandningen över kexbotten och ställ in i kylen, se till att tårtan står plant i kylen. Låt stelna, gärna över natten men minst 6-7 timmar.
Knäcksåsen görs minst några timmar innan den ska serveras då knäcken ska koka upp och sen svalna.
Lägg socker, grädde och sirap i en kastrull och låt koka upp på svag till medelvärme värme. Har du för hög värme så kokar den upp för snabbt. Låt blandningen koka tills den når en temperatur på 107-109 grader, det går ganska så snabbt, ju högre temperatur ju tjockare sås men tänk på att den stelnar till mer när den svalnat och kallnat och det ska vara som en sås och inte stelna och bli hård. Låt blandningen svalna i kastrullen i rumstemperatur. Häll sedan över kakan och ställ in i kylen. När du väl börjar skära i tårtan kommer såsen rinna ner lite över kanterna och bli sådär härligt god. Så behåll kanterna kvar på formen tills den är dags att servera.
Ät och njut:)
Hoppas ni alla får en fin andra advent, njut av dagen:)
Följ mig mer än gärna på Instagram också om du inte redan gör det Victorias_provkok heter jag där. Eller Facebook HÄR
KRAM