Kolja med krämig räksås
Jag gillar verkligen fisk, vit fisk eller lax, båda är lika goda. Jag brukar passa på att handla färsk fisk när de kommer in i butikerna. Ibland kan det vara riktigt bra priser, så passa på då. Jag har använt mig av Kolja men det funkar lika bra med torsk. Gillar båda de fisksorterna och de är perfekta till gratänger. Jag tycker att det är väldigt stor skillnad på fryst fisk och färsk fisk. Vill du kan du köpa färsk och frysa in själv, det blir bättre än de man köper färdig fryst. Alltså om du hittar till bra pris nån dag och vill köpa lite extra;) Tips…Tina bara upp den helt innan du ska använda den.
Men nu över till en riktigt god och enkel fiskgratäng, nämligen min Kolja med krämig räksås. Galet gott!
Kolja med krämig räksås 4 portioner
700-800g färsk koljafilé
Smör
Salt
Vitpeppar
Sås:
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk skaldjursfond
1 tsk tomatpuré
Salt
Vitpeppar
1/2 msk finhackad dill
Topping:
Räkor
Stenbitsrom
Dill
Gör så här:
Dela koljafilén i lagom stora bitar, ca 8 bitar. Salta, peppra och bryn de i en stekpanna med smör tills de fått en fin yta. Rör inte runt de i pannan utan låt de ligga tills de fått färg och vänd sedan en gång och bryn lite till. Fisk går lätt sönder om man vänder för mycket på den. Lägg fisken i en ugnsform. Den ska bara få yta och blir färdig i ugnen.
Smält smör i en kastrull, tillsätt mjöl och vispa lätt, tillsätt grädde och rör så det blir klumpfritt, tillsätt mjölk, fond och tomatpuré. Smaka av med salt, peppar och dill, låt puttra ihop några minuter tills den tjocknat lite. Häll såsen över fisken och sätt in i ugnen ca 15-20 minuter på 225 grader. Ta ut ur ugnen och toppa med räkor, rom och dill.
Servera med tex potatismos.
Smaklig måltid!
Följ mig gärna på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook
KRAM KRAM