Nattjästa Ostciabatta
Alltså hur galet gott! Att vakna på morgonen och enkelt kunna baka ut och grädda dessa godingar. Nattjästa Ostciabatta, en grym HIT måste jag säga. Grädda de, låt svalna och njut av nybakat. Alla bröd är som bäst när de är nybakade och på dessa underbara bröd så krispar osten och bröden blir härligt mjuksega. Sådär perfekta som man vill ha de. Så testa du också, perfekt nu till helgen.
Nattjästa Ostciabatta 8 st
6 g färsk jäst
6 dl ljummet vatten (max 37 grader)
2 tsk salt
2 dl durumvetemjöl + lite att ha på brödet
ca 8-9 dl vetemjöl special
Topping:
Ca 2 dl grovt riven ost
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och ja det ska bara vara 6 g jäst. Då degen jäser ca 9-10 timmar i rumstemperatur behövs inte mer. Har du ingen våg så ta ca 6-8 ärtstora bitar av jästen. Tillsätt fingervarmt vatten och rör om tills jästen löst upp. Tillsätt salt och durumvetemjöl, rör om. Tillsätt till sist vetemjöl, tillsätt lite i taget tills du fått en fin deg, degen ska vara lite klibbig men ändå bli en deg så tillsätt inte för mycket mjöl. Låt degen jäsa i bunken över natten i rumstemperatur, se till att bunken är rätt stor så det inte jäser över. Täck över med plastfolie eller om det är lock på bunken så ha det över lite lätt.
Låt degen jäsa över natten eller om du jäser över dagen ca 9-10 timmar.
När degen jäst klart är den bubblig och rätt lös så häll försiktigt upp degen på ett väl mjölat bakbord, ta hjälp av en sked och peta ut degen försiktigt. Du ska inte knåda degen utan hantera den varsamt. Se till att bakbordet, degen och händerna har mjöl på sig så går det bra.
Vik ihop degen några gånger åt olika håll och dra sedan lätt ut degen till en plattare limpa på ca 35-40 cm (se bild nedan). Dela degen i 8 bitar och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Strö över riven ost, jag rev av den osten vi hade i kylen. Låt vila medan ugnen går upp i värme, 250 grader sätter du ugnen på.
Sätt in en liten ugns tålig skål med vatten i botten på ugnen och sätt in bröden i mitten av ugnen. Grädda bröden tills de fått en fin färg och låter ihåligt när du knackar på dem, det tar ca 12-16 minuter. Beroende på ugn och brödstorlek så tar det olika tid.
SÅÅÅÅÅÅ GALET GOTT
Kram Kram och du följ mig mer än gärna på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook.
Mikaela
Ser väldigt goda ut!! Är det ett måste med färsk jäst eller går det lika bra med torrjäst ? 😊
victoriasprovkök
Jag har inte själv bakat med torr jäst men hört andra som säger det går bra:)
koppar blandare
Jag hittade just din blogg och den är riktigt bra
victoriasprovkök
Tack snälla
Madeleine Norèn
Måste bara fråga kör du degen i en bakmaskin eller blandar du degen för hand
victoriaadmin
Blandar förhand men gå med maskin också
Annelie
Ska degen jäsa i kylen eller rumstemperatur under natten?
victoriaadmin
I rumstemperatur hade visst missat att skriva det, ska ändra.