Nattjäst råglimpa
Att kunna göra en deg på kvällen, bara röra ihop alla ingredienserna, sen låta den jäsa över natten. Sen på morgonen vika ihop och lägga i en form, jäsa lite till och grädda… Taaadaaa….VÄRLDENS finaste bröd. Det kan inte bli enklare och du kommer känna dig som en proffsbagare.
Nattjäst råglimpa, 1 limpa
3 g färsk jäst (japp bara så lite som 3 ärtstora bitar jäst)
3 dl kallt vatten
2 msk ljus sirap
1 1/2 tsk salt
1 dl rågmjöl
Ca 5 1/2-6 dl vetemjöl special (ca 340-350g)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, häll över vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rågmjöl och sedan salt och sirap. Till sist tillsätter du vetemjöl, ta lite i taget och rör om till en fin deg. Jag använde vetemjöl special men du kan använda vanligt vetemjöl också:) När du fått en fin deg (tillsätt inte för mycket mjöl) så sätt på ett lock eller plastfolie över bunken. Använd en rätt stor bunke då degen jäser upp en del. Låt degen jäsa i rumstemperatur över natten eller över dagen ca 9-10 timmar.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord, knåda inte degen. Vik ihop degen några gånger och dra ut den lätt så den passar i en bakform. Lägg degen i en avlång limpform/sockerkaksform med bakplåtspapper i. Låt jäsa ca 40 minuter och sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet ca 35 minuter på över och undervärme. Jag brukar ha mitt bröd rätt långt ner i ugnen. Låt brödet svalna innan du skivar upp det.
Smör, sallad, brieost och skinka blev en supergod kombo.
Jag serverade brödet till min Krämiga sparrissoppa som är så himla god.
Hoppas ni får en superfin dag. Här i Örebro strålar solen och det ser ut att bli en fin dag. Kram Kram och vill du får du gärna följa mig på Instagram Victorias_Provkok eller på Facebook🙂