Nattjästa grova kornmjöls frallor
Solen strålar och det ser ut att bli en riktig fin dag, tänkte ta mig ut i trädgården och fixa lite idag. Startade dagen med en riktig mysfrukost men Nattjästa grova kornmjöls frallor som blev så goda. De här bröden är ett grövre bröd och eftersom det innehåller en stor del kornmjöl som inte innehåller så mycket gluten så blir frallorna inte lika fluffiga som de som bakas på vetemjöl och degen får en annan konsistens, inte så elastisk. Ja ni vet själva skillnaden kanske;) De blir i alla fall supergoda och jag tycker det är roligt med lite variation då jag ofta bakar med stora delar vetemjöl.
Nattjästa grova kornmjöls frallor 8 st
5g färsk jäst
5 dl kallt vatten
5 dl kornmjöl
100g finriven morot
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
1 1/2 dl grovt rågmjöl
Ca 4 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, häll över vattent och rör om så jästen löses upp. Tillsätt kornmjöl och morot och rör om, tillsätt sedan salt sirap, rågmjöl och vetemjöl, lite vetemjöl i taget tills du får den deg, den kommer vara lite kletig men det ska formas till en deg. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa över natten ca 8-10 timmar.
På morgonen:
Då kommer degen vara som en gröt typ, haha, det är stor skillnad på vetemjölsdeg som blir elastisk. Men häll upp degen på ett mjölat bakbord och vänd försiktigt ihop degen och forma till en avlång limpa. Knåda inte degen. Dela i 8 delar och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Använd mjölade händer så du inte klibbar fast i degen;)
Låt frallorna jäsa ca 30-40 minuter men du kan sätta in de tidigare om du vill. Sätt ugnen på 275 grader och när du satt in bröden i ugnen (mitt i eller ett hack längre ner) så sänker du värmen till 225 grader. Grädda bröden ca 15-16 minuter. men tiden beror på din ugn så håll koll mot slutet. Låt bröden svalna och fyll med färskost, sallad och kanske en skinkskiva. SÅÅÅÅ gott!!
Hoppas du får en fin dag och njuter av dagen. Och kanske provar något av alla mina recept dagen till ära… Så roligt när ni berättar att ni testat, skickar bilder osv.
Kram Kram
Följ mig gärna på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook HÄR
Malin Lundgren
Hej, Verkar vara ett gott recept som jag vill testa. Undrar bara om det ska kalljäsa eller i rumstemperatur över natten?
Tack Malin
victoriasprovkök
I rumstemperatur jäser alla mina bröd som innehåller liiite jäst ca 5 g. Lycka till