Nattjästa lantbröd
Först och främst vill jag tacka er alla, jag blir så glad av alla mail, DM och kommentarer om hur mycket ni gillar det jag gör. Det värmer verkligen det ska ni veta, jag läser varenda kommentar, mail och DM och försöker svara på allt. Ni är många som berättat hur mycket ni gillar mina nattjästa bröd och många av er har börjat baka eget bröd för det är så enkelt och gott. Och jag håller verkligen med, blir själv imponerad varje gång över hur enkelt och gott det är.
Igår till frukost blev det ett otroligt gott Nattjästa lantbröd. Ni bara måste testa på direkten.
Nattjästa lantbröd 2 bröd
4g färsk jäst (ja bara 4g)
4 dl kallt vatten
1 1/2 tsk salt
1 msk honung
1/2 dl naturell rapsolja
4 dl lantbrödsmjöl
ca 4 dl vetemjöl special (går bra med vanligt också)
Gör så här:
Lägg jästen i en bunke och tillsätt vatten. Lös upp jästen i vattnet med fingrarna. Tillsätt salt, honung, rapsolja (jag köper den i plastflaska från tex ica) och lantbrödsmjöl. Rör om.
Tillsätt sedan vetemjöl tills du fått en fin deg, gör inget om den är lite kletig men den ska formas till en deg. Tillsätt inte för mycket mjöl bara.
Låt degen jäsa i en bunke över natten i rumstemperatur, en rätt stor bunke för degen jäser upp en del, täck över med antingen lock eller plastfolie.
På morgonen:
Mjöla ett bakbord och häll ut degen, du får hjälpa till med en sked eller liknande. Ta ut degen försiktigt, den ska inte knådas utan bara hällas ur.
Nu är degen rätt kletig men det ska den vara, använd mjölade händer och deg så går det bra. Vik ihop degen några gånger, mjöla händerna/degen med jämna mellanrum. Luftbubblorna i degen ska bevaras så var försiktig.
Dela degen i 2 delar och dra ut till två avlånga bröd/limpor. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter under tiden som ugnen blir varm, ugnen ska vara på 250 grader över och undervärme. Mjöla toppen på bröden och snitta ytliga snitt med ett rakblad innan du sätter in de i ugnen (om du vill).
Grädda bröden mitt i ugnen ca 14-15 minuter, men håll koll på bröden, alla ugnar är olika. Bröden ska få fin färg och låta ihåligt när du knackar på de. Låt bröden svalna helt innan du skär i de.
Ät och njut och jag lovar du kommer aldrig vilja köpa bröd igen:)
Den perfekta frukosten, alltså nybakat till frukost, finns det något bättre?
Hoppas ni får en fin dag
Kram Kram
Följ mig mer än gärna på Instagram Victorias_provkok eller Facebook HÄR
Camilla
Ska det verkligen bara vara 4 + 4 dl mjöl. Gick inte att göra 2 limpor, degen flöt bara ut.
victoriaadmin
Det kan variera lite på dl måtten så du kanske fått i mer vätska än mig. Ta bara mer mjöl, det ska bli en deg men kan vara lite kladdig. Men ska gå att forma 🙂
Camilla
Hade i 0,5dl mjöl extra och lät degen jäsa några timmar till. Då blev det bra. Jättegott bröd!!