Nattjästa Rågsikts kusar
Nattjästa nybakade bröd till frukost, det kan typ inte bli bättre. Har du inte testat än så bara måste du gör det, lova. Supergott! Du rör bara ihop degen på 5 minuter på kvällen, låter degen jäsa över natten i rumstemperatur och sen bakar du ut brödet på morgonen till frukost. Kan inte bli enklare, lite jäst och ingen knådning ger superfina bröd.
Nattjästa Rågsikts kusar 8 st
4 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
2 msk ljus sirap
1/2 dl rapsolja
3 dl fint rågmjöl
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk brödkryddor (jag mortlade ihop lika delar av anis, fänkål och kummin 1/2 tsk av varje)
Ca 5 1/2- 6 dl vetemjöl
Gör så här:
Lägg jästen i en stor bunke och tillsätt vatten, smula sönder jästen med fingrarna så den löses upp. Tillsätt sirap, rapsolja och rågmjöl, rör om och tillsätt salt, brödkryddor, rör om igen och till sist tillsätter du vetemjöl. Tillsätt vetemjöl tills du fått en deg, degen ska formas till en deg men den kan vara klibbig. Tillsätt inte för mycket mjöl.
Låt degen jäsa över natten i rumstemperatur i bunken med ett lock eller plastfolie över. Jäser du över dagen så tänk ca 9 timmar.
På morgonen:
Nu är degen kletig men lugn, det ska den vara. Häll ut degen på ett mjölat bakbord, hjälp till att få ut den med en sked. Strö mjöl över degen och händerna och vik försiktigt ihop degen några gånger. Mjöla vid behov. Dra ut degen till en rektangel (se bild nedan) och skär i avlånga bröd. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel, mjöl behövs ovanpå bröden då.
Låt bröden vila i rumstemperatur ca 30 minuter och sätt sedan in mitt i ugnen på 250 grader ca 12-13 minuter. Håll koll på dina bröd, alla ugnar är olika, mer eller mindre tid kan behövas. Bröden ska få fin färg och låta ihåligt när du knackar på de.
Låt bröden svalna innan du skär i de.
Lycka till och ha en strålande dag:)
Kram
Följ mig på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook HÄR