Nattjästa Lantbrödsfrallor
Då var jag igång med att tjata om nattjäst bröd igen, eller inspirera kanske jag ska kalla det. Ni är SÅÅ många som faktiskt bakar mina nattjästa bröd och jag är så glad för det. Hör dagligen att jag inspirerar många av mina följare till att faktiskt börja baka och de älskar det! Så himla roligt, precis det jag vill uppnå. Ett stort tack till er alla som följer mig. Det vore så roligt om ni ville berätta lite om ni testar att göra något av mina recept. Antingen här på bloggen eller på Instagram/Facebook. Eller ett mail om ni vill det, jag läser allt och genom era avtryck så inspirerar NI mig till att det blir ännu roligare:)
Nattjästa Lantbrödsfrallor ca 9 st
4 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
3/4 dl naturell rapsolja
2 dl lantbröds mjöl
1 msk socker
1 1/2 tsk salt
ca 6-6 1/2 dl vetemjöl special
Gör så här:
Lägg jästen i en rätt stor bunke, tillsätt vatten och lös upp jästen, enklast med fingrarna. Tillsätt olja, jag köper vanlig naturell rapsolja i sånna plastflaskor typ zeta eller ica…ingen med smak. Tillsätt sedan lantbrödsmjöl, socker och salt och rör om. Tillsätt vetemjöl tills du får en deg. Bättre att degen är lite kletig än torr så tillsätt inte för mycket mjöl. Täck över bunken med ett lock som ligger ovanpå, jag brukar ha det lite löst, eller plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur över natten eller ca 9 timmar.
På morgonen:
Mjöla ett bakbord och häll ut degen, hjälp till med en sked. Strö mjöl över degen och händerna och vik försiktigt ihop degen några gånger, mjöla vid behov, degen är rätt lös och det ska den vara men den ska gå att forma. Var försiktig bara och tryck inte för hårt på degen.
Forma till en avlång limpa och skär sedan i bitar, doppa snittytan i mjöl, mjöla händerna och forma till ett runt bröd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt vila en stund ca 20-30 minuter medan ugnen går upp i värme. Sätt ugnen på över och undervärme 250 grader.
Sätt in bröden mitt i ugnen och grädda ca 12-13 minuter. Bröden ska få fin färg och det kan variera från ugn till ugn och beror även på storleken på bröden. Så håll koll på bröden, gör du små bröd går det snabbare.
Låt svalna innan du skär i bröden.
Sååå otroligt gott, testa:)
Älskar nattjäst bröd som ger så fina håligheter i bröden. MUMS!
Hoppas ni haft en fin dag
Följ mig på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook HÄR