Nattjäst glutenfri baguette
Ni är så många som länge önskat att jag tog fram lite nattjästa glutenfria recept och nu är det första av de här. Först ut är en Nattjäst glutenfri baguette, alltså den blev så perfekt så jag tror knappast det är sant själv. Jag fick till den där segheten samt håligheterna i baguetten som jag ville. Sååå himla gott och perfekt om du önskar nybakat till frukost eller om du sätter degen på morgonen för lite gott bröd på kvällskvisten:)
Nattjäst glutenfri baguette
5g färsk jäst (ja bara så lite)
3 dl kallt vatten
4 dl semper mjölmix (MIX white flour mix)
1 tsk salt
2 msk fiberhusk
Topping:
Uppvispat ägg
Flingsalt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kallt vatten, lös upp jästen med fingrarna eller en visp.
Tillsätt mjölmixen, jag har skrivit vilken jag använde för jag kan tänka mig att alla mjölmixer är olika. Att baka med mjölmix känns nästan som potatismjöl då det efter 4 dl inte stelnat till men tillsätt sedan salt och fiberhusk så blir det underverk efter 10 minuter:) Rör om ordentligt så allt blandas och låt svälla ca 10 minuter. Känn efter hur degen känns tillsätt eventuellt något mer mjöl, du ska få en fin deg som du kan ta i. Jag tar mjöl på händerna och degen, lyfter upp den och tar mjöl tills jag kan forma en fin degboll.
Täck bunken med plastfolie och en bakduk över eller ett lock och låt jäsa över natten eller ca 9-10 timmar i rumstemperatur.
På morgonen:
Ta ut degen försiktigt på ett mjölat bakbord. Degan ska inte knådas utan dra försiktigt ut degen så den blir som en lång baguette. Tvinna degen lite lätt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med uppvispat ägg och strö över flingsalt på toppen. Låt baguetten vila ca 30 minuter medan ugnen blir varm. Sätt ugnen på 225 grader och grädda sedan baguetten mitt i ugnen ca 16 minuter. Baguetten ska få fin färg både i botten och ovanpå.
Låt baguetten svalna innan du skär i den och njut av nybakat till frukost.
Alltså kolla in hålen i brödet.
Hoppas du får en riktigt härlig helg och berätta gärna vad du tyckte om baguetten om du provar:) Vore så kul att veta då jag inte ätit eller bakat så mycket glutenfritt tidigare.
Kram Kram och följ mig mer än gärna på Instagram Victorias_provkok eller på facebook.
Lena
Hej! Tack för receptet är bra att ange vikt på ingredienser t GF då dessa mjölsorter varierar och packas. Jag tog 55×4 = 220 gram Semper mix men var för lite, så gissar att ditt mjöl packat sig. Ofta vill man ju ha en kladdig smet när GF oxå.
Lena
Insåg att jag läste fel på mängden vatten men att ange vilt är alltid bra