Nattjästa rågdinkel frallor
Jag kommer fortsätta ”tjata” om mina nattjästa bröd tills alla provat, haha… Jag vill liksom att alla ska förstår hur galet enkelt det faktiskt är att baka och hur fantastiskt gott det är. Så här kommer ännu ett recept på en riktig fullpoängare till frallor. Som sagt, rör bara ihop degen för hand på kvällen, Låt den jäsa i bunken över natten i rumstemperatur, så du behöver inte ens plats i kylen. Sen bakar du ut till frukost dagen efter. Jag brukar sätta degen vid ca 21-22 och baka ut ca kl 8 om det är helg annars tidigare.
Så testa nu något av mina nattjästa till helgen och kanske just detta bröd som jag gjorde idag kan få pryda ditt frukostbord i helgen??:) GALET GOTT!
Nattjästa rågdinkel frallor, ca 10 st
4 g färsk jäst (ja det behövs bara så lite)
4 dl (400g) kallt vatten
1 msk flytande eller mjuk honung
1 dl finmalt rågmjöl
1 1/2 tsk salt
ca 7 1/2 -8 dl siktat dinkelmjöl jag hade 465g
Gör så här:
På kvällen: Blanda ihop vatten och jäst i en stor bunke och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan honung och rågmjöl, rör runt och tillsätt salt. Till sist tillsätter du dinkelmjöl och rör om till en lite kletig deg.
Låt degen jäsa i bunken i rumstemperatur, täck över med plastfolie eller lock.
På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader. Vänd ut den lösa degen på ett väl mjölat bakbord, vik ihop degen några gånger med väl mjölade händer. Degen är lös och det ska den vara. Var bara försiktig så går det bra;) Platta ut degen något så den blir ca 4 cm tjock och dela i ca 10 delar med degskrapa eller liknande. Lägg upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa lite medan ugnen blir varm.
Ställ in en djup plåt i botten på ugnen och häll 1/2-1 liter vatten i plåten. Sänk värmen på ugnen till 225 grader och sätt in bröden mitt i ugnen ca 16-20 minuter, alla ugnar är olika så håll koll på bröden som ska få en fin yta.
Låt svalna och servera sedan helt underbart goda och nybakade frallor till frukost.
Dela till lite ojämna frallor som du sedan bara lägger upp på plåten. Snygga inte till de 🙂
Njut av nybakat och hoppas nu du får en ännu bättre start på helgen med dessa godingar:)
Kram
Och du följ mig mer än gärna på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook HÄR