Kanelbullar med färskost créme
Kanelbullens dag den 4 oktober, det är det väl ingen som missat och dagen till ära är det väl ändå ett måste att baka kanelbullar eller i alla fall att äta kanelbullar:)
Så här kommer jag med ännu ett bidrag till kanelbullebaket, supergoda Kanelbullar med färskost créme. Det fick bli årets kanelbullar för mig på kanelbullens dag.
Jag har ju tidigare gjort kanelbullar i långpanna med liknande fyllning och de är väldigt poppis.
Kanelbullar med färskost créme 12 st
Du behöver:
50g smör
2 1/2 dl mjölk
25g jäst
1/4 tsk salt
3/4 dl strösocker
1 ägg
1 tsk nymalen kardemumma
Vetemjöl special tills degen släpper från kanterna ca 7-8 dl
Fyllning:
75g rumsvarmt smör
50g naturell philadelphiaost
1/2 dl strösocker
1 msk malen kanel
1 msk vetemjöl
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid. Du kan även tillsätta smöret rumsvarmt om du önskar det. Jag gör lite olika.
Tillsätt sedan socker, ägg, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, inte gott. Jag vet att många tycker det är svårt när måtten på mjöl inte står utmärkt. Jag tycker det är riktigt svårt att skriva exakt mängd då så mycket påverkar mjölmängden. Man vill inte det ska bli för mycket mjöl i degen. Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först och sedan lite i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra och du får muskler på köpet.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Vispa ihop allt till fyllningen med en elvisp.
Baka ut bullarna med fyllningen mellan och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i formar och låt jäsa igen ca 30-40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Sätt in i ugnen ca 7-8 minuter på 225 grader. Tills bullarna fått en gyllene färg. Tiden beror på storleken på bullarna samt vilken ugn du har så håll koll på de.
Låt svalna men serveras med fördel ljumna med ett glas mjölk eller varm choklad:)
Hoppas du får en riktigt fin dag och får njuta av många goda kanelbullar dagen till ära.
Följ mig mer än gärna på Instagram eller Facebook där får ni se lite mer av mig:) Länk här på sidan.
Mia
Det står 25g jäst i ingredienserna men 50g i tillvägagångssätt 🙈
victoriaadmin
Tack tänkte fel, det ska vara 25g:)