Nattjäst vörtbröd
Hur mysigt, nu börjar det äntligen bli lite snö i Örebro vilket jag verkligen längtar efter. Igår frågade jag er på Instagram vad ni ville ha recept på först, ni fick välja mellan och Saffransbiscotti eller Nattjäst vörtbröd och mitt Vörtbröd fick flest röster. Även om väldigt många vill ha receptet på båda. Men det kommer såklart Saffransbiscotti recept också.
Så här kommer receptet på mitt vörtbröd, hoppas ni ska gilla. Brödet innehåller inga vörtkryddor utan istället julmust som man också kan göra vörtbröd på:) Det är riktigt gott och så enkelt, perfekt till julskinkan om du önskar ett kryddigt och supergott bröd.
Nattjäst vörtbröd 1 bröd
3-4 g färsk jäst
3 dl julmust
1 1/2 dl fint rågmjöl
1/2 dl mörk sirap
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
3/4 tsk mald nejlika
1 tsk salt
4-4 1/2 dl vetemjöl special (260g)
Topping:
Uppvispat ägg
Gör så här:
På kvällen:
Lägg jästen i en bunke och tillsätt julmust, rör ut jästen så den löses upp. Tillsätt rågmjöl och rör om, tillsätt sirap, kanel, ingefära, kardemumma, nejlika och salt och rör om. Tillsätt sedan lite vetemjöl i taget under omrörning tills du får en fin deg. Täck över bunken med lock eller plastfolie med en bakduk över och låt jäsa över natten i rumstemperatur eller ca 9-10 timmar om du jäser över dagen.
På morgonen:
Häll ut degen, som nu är lite kletig, på ett mjölat bakbord. Använd mjölade händer när du rör degen annars klibbar du fast. Forma degen till en slät limpa och lägg den i en limpform med bakplåtspapper, en avlång sockerkaksform.
Låt brödet jäsa i rumstemperatur i formen ca 40 minuter eller lite till gärna längre:) Pensla med uppvispat ägg.
Sätt in i ugnen ca 30-33 minuter, på 225 grader över och undervärme. Jag brukar sätta brödet lite längre ner än i mitten. Håll koll på brödet, om det börjar få för mycket kan du lägga över lite aluminiumfolie men ha inte inne brödet för kort tid för då kan det bli degigt. Brödet ska låta ihåligt när du knackar på det. Tänk på att alla ugnar är olika och tar olika lång tid på sig. Låt brödet svalna helt innan du skär i det.
Ha nu en fantastisk dag
Kram Kram
Följ mig på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook HÄR eller Pinterest HÄR eller varför inte följa överallt:)
Maja
Hej, jag ska baka ditt fina vörtbröd! Men stämmer det med 3-4 g färsk jäst?! Låter lite lite. Hur mäter jag det bäst om jag inte har en våg? Kan man även använda torrjäst, hur mycket i så fall? Tack /M
victoriaadmin
Japp det stämmer bra:)
GG
Har du penslat brödet med någonting när du fått det så glansigt? Står inget i receptet.
victoriaadmin
Förlåt glömde skriva det, uppvispat ägg innan gräddningen, har ändrat i receptet nu.
Kathrine
Håller på och bakar för fullt just nu, men ska det jäsa i kylen eller rumstemperatur över natten? 🧐☺️
Vänligen
victoriaadmin
Hej såg nu att jag missat skriva det. Det är i rumstemperatur då det är så lite jäst i. Om du ställde in i kylen så ställ fram degen nu och låt den jäsa i rumstemperatur ca 10 timmar.