Nattjästa lingonbaguetter
God jul till er alla, jag är så glad och tacksam att ni följer mig och testar mina recept:) Och jag hoppas att ni får en riktigt fin jul med god mat. Jag har ju tjatat på er i åratal om mina nattjästa bröd och ni som ännu inte har provat kanske ska testa nu när det kanske blir lite ledighet.
Idag gjorde jag ett supergott bröd nämligen Nattjästa lingonbaguetter, de blir lite extra vintriga med lite lingon i. Både fint för ögat och gott!
Så baka vinterns bröd, mina Nattjästa lingonbaguetter någon dag nu i jul.
Nattjästa lingonbaguetter 3 st
4 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
60 g rårörda lingon (eller gör som jag och värm frysta lingon lätt i en kastrull och tillsätt socker)
2 dl fullkornsdinkel mjöl
1 1/2 tsk salt
Vetemjöl special ca 420g (Ca 7 dl)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och ja det ska bara vara så lite då den jäser i rumstemperatur under lång tid. Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rårörda lingon och fullkornsdinkel och rör om, tillsätt sedan salt och vetemjöl tills du får en deg. Degen är lite kletig men ska bli en deg. Se bild nedan, där har degen inte jäst. Ta en stor bunke för den jäser upp mycket.
Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie och bakduk över natten (alternativt ett lock) i rumstemperatur. Ca 9-10 timmar.
På morgonen:
Häll ut degen på ett mjölat bakbord, ta hjälp av en sked men ta ut degen försiktigt då luftbubblorna ska bevaras. Ta mjöl ovanpå degen och händerna och vik ihop den några gånger försiktigt. Degen är kletig men var försiktig så går det bra och använd mjöl om du klibbar fast. Dela i 3 lika stora delar, dra ut varje del och snurra lätt till en lång baguette.
Lägg upp baguetterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i rumstemperatur ca 30-40 minuter.
Sätt in i ugnen på 275 grader, sätt en form i botten på ugnen med vatten, ca 1 liter, vattnet skapar ånga i ugnen.
Grädda baguetterna i mitten av ugnen ca 12 minuter men håll koll på baguetterna, de ska få fin färg och låta ihåligt när du knackar på de. Alla ugnar är olika.
Låt svalna och njut av nybakat.
SÅÅÅÅ HIMLA GOTT!!!
Kram Kram och hoppas du får en fin dag
Följ mig gärna på Instagram Victorias_provkok