Jordärtskockssoppa med rostade frön
Soppa är väl bara för gott, eller vad säger du? Enkelt att göra också, nyttigt, mättande och värmande. Finns ju bara fördelar med soppa. Dessutom är de allra flesta sopporna perfekta att frysa in och bara värma på. Jag brukar frysa in soppa i (portionspåsar) fryspåsar med en portion i varje påse. Sen är det bara att lägga ner påsen med soppa i varmt/ljummet vatten och tina upp sen hälla ut soppan i en kastrull och värma på.
Jordärtskockssoppa med rostade frön ca 3 portioner
500g jordärtskockor
2 stora potatisar
2 klyftor vitlök
Smör
1 1/2 dl vitt vin
1/2 liter vatten (eventuellt lite till)
2 tärningar hönsbuljong
3 dl vispgrädde
Salt
Topping:
Rostade frön
(Jag rostade pumpafrön, solroskärnor, sesamfrön och linfrön i en torr stekpanna på hög värme tills de börjar dofta gott och knäppa lite. Var försiktig så de inte bränns bara, du kan rosta de fröna du gillar, Strö över lite flingsalt på slutet )
Gör så här:
Skala jordärtskockorna och potatisen och dela i bitar. Finhacka vitlöken och bryn allt i en gryta med en klick smör. Tillsätt vitt vin och låt koka ihop nån minut eller två. Tillsätt sedan vatten och buljong och låt koka under lock tills jordärtskockorna och potatisen mjuknat ca 15-20 minuter men det beror lite på storleken på bitarna.
Mixa soppan slät i en mixer, häll tillbaka i grytan och tillsätt vispgrädde. Smaka av med salt och peppar. Önskas en tunnare konsistens på soppan så tillsätt lite mer vatten. Men soppan ska vara krämig och inte för tunn.
Vid servering kan du tex toppa soppan med rostade frön.
Ha nu en toppendag så ses vi med mer smarriga saker snart:)
Kram Kram
Följ mig på Instagram Victorias_provkok
Eva.Rickberg
Hej! Du har för det mesta väldigt bra recept men jag tycker du har för mkt vispgrädde i dina soppor. Jag tycker det är helt ok till fest men kan du inte alt ta matlagningsgrädde eller rent av 3% mjölk i vissa maträtter. Det kan bli gott ändå om man kryddar upp lite mer . Att alltid använda vispgrädde i allting en vanlig vardag då är det svårt att hålla vikten. Här är det inte bantning som jag tänker på. 😏Eva
victoriaadmin
Hej hej, så roligt att du gillar mina recept. Jag använder alltid vanlig vispgrädde då jag gillar de produkterna bäst. Det går såklart att byta ut eller minska om man vill men jag kommer fortsätta använda det i mina recept. Ett tips är att istället för att använda matlagningsgrädde så blanda vanlig vispgrädde med tex vatten så får du ner fetthalten men ändå kan använda bra produkter i maten:)
Ha en fin dag