Nattjäst limpa med äpple och dadlar
Dagarna bara rusar iväg och det är svårt att hinna med allt som ska göras, känns som att maj månad alltid varit en sådan månad som är fullspäckad med aktiviteter och att göra saker… Skulle behöva dubbelt så långa dagar minst för att ens hinna med hälften… Men nu tänkte jag i alla fall tipsa om ett supergott bröd nämligen en Nattjäst limpa med äpple och dadlar. Smakerna blir fantastiska i detta bröd. Jag körde mitt på 250 grader då blir det lite mörkare och det behöver läggas över aluminiumfolie mot slutet, det blir mycket smak på kanterna med ett mörkare bröd men jag kommer ändra till 225 grader i receptet så det inte blir fullt så mörkt. Så du vet:)
Nattjäst limpa med äpple och dadlar
4g färsk jäst
4 dl (400g) kallt vatten
1 dl hackade dadlar
1 rivet äpple (135g)
1 1/2 tsk salt
1 msk honung
1 dl durummjöl
9 1/2 dl (570g) dinkelmjöl
Gör så här:
Lägg jästen i en stor bunke och tillsätt vatten. Lös upp jästen med fingrarna. Tillsätt hackade dadlar (finns att köpa hackade i påse), rivet äpple, salt, honung och durummjöl. Rör om och blanda väl. Tillsätt sedan dinkelmjöl, lite i taget tills du får ihop till en en deg. Degen kan vara lite kletig när du petar på den men ska bli en deg.
Sätt ett lock på bunken eller täck med plastfolie och låt jäsa över natten i rumstemperatur eller ca 9-10 timmar. På morgonen kommer degen vara bubblig och kladdig. Just den här limpan hällde jag ut direkt på ett bakplåtspapper, ringlade över lite olivolja och täckte händerna med olja så jag kunde dra upp degen och forma en limpa. Degen ska inte knådas bara formas till en limpa. Vill du inte hälla ut direkt på bakplåtspapper kan du hälla ut på ett mjölat bakbord och forma en limpa. För att kunna ta i en kletig deg behöver du antingen mjöl eller olja på händerna och du får vara väldigt lätt på handen.
Låt nu limpan vila medan ugnen blir varm eller ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader och låt limpan gräddas tills den får en innertemperatur på ca 95-96 grader. Ca 30- 35 minuter. Men bäst är att kolla med en termometer då alla ugnar är olika.
Låt svalna innan du skär i brödet:) Och sedan är det bara att njuta av nybakat.
Hoppas nu att du får en superfin dag, här strålar solen och jag har som vanligt 100 måsten på listan:) Senare kommer en vän över och grillar lite, så mysigt och visst blir maten så mycket godare av att grillas:)
Kram
Följ mig gärna på Instagram också om du inte redan gör det Victorias_provkok heter jag där.
Birgitta
Jättegott blev det. Tack!
Sandra
Wow, underbar smak på detta bröd!!