Yoghurtbröd med havre och chia
Nubakat, jag bara säger det…Hur gott är inte det? Galet säger jag som älskar ett färskt nybakat bröd. I morse gjorde jag detta supergoda bröd, ett Yoghurtbröd med havre och chiafrön, så himla enkelt och som sagt, galet gott! Jag serverade det med ägg och en blandning av kaviar och philadelphiaost, riktigt gott!
Yoghurtbröd med havre och chia, 1 bröd
500g yoghurt (använder du tjock yoghurt på burk tex turkisk så ta ca 350 g yoghurt och 150g mjölk)
1/2 mogen mosad banan
2 dl havregryn
1 msk chiafrön
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
Ca 4 dl (240g) vetemjöl
Topping:
Havregryn
Chiafrön
Flingsalt
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en bunke, rör om så att allt blandas väl. Blandningen kommer bli som en tjock gröt, det ska alltså inte bli som en deg.
Lägg bakplåtspapper i en avlång ugnsform ca 1 1/2 liter behöver den vara, annars gör du 2 små bröd.
Klutta ut smeten och toppa med toppingen.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader, när jag använder en tjockare form som denna sätter jag den ofta lite längre ner i ugnen. Grädda ca 45 minuter till 1 timma. Brödtemperaturen ska komma upp till ca 95 grader då är det klart.
Låt svalna utanför formen innan du skär i brödet.
Birgitta
Hejsan! Jag vill gärna prova detta recept men isf glutenfritt. Hur ska jag tänka för att byta ut vetemjölet till glutenfritt, alltså mängden?
Så många smarriga recept du delar med dig av! Vill prova många av dem, så jag har lite att göra hehe😉
Ha det gott!