Skärgårdspaj, Blåbär och jordgubbspaj i skärgården
Har du varit i Norra Vätterns skärgård någon gång så vet du hur otroligt vackert det är bland alla öarna där ute. Jag är så glad och tacksam för att vi har en båt ligger i Askersund så vi har möjlighet att ta oss hit ut på somrarna. Igår så var vi i skärgården tillsammans med en av mina barndomsvänner, det var lite halvklart väder men en del sol och bad blev det.
Vattnet i Vättern är så otroligt fint och klart och att bada är ju som ni vet det bästa som finns (typ).
Missa inte att spana in min YouTube video från skärgården längst ner i inlägget:) Vore så himla roligt om du ville prenumerera på min kanal och gilla inlägget. Kanske blir lite fler filmsnuttar då. Länge tänkt börja med Youtube men får väl börja lite smått:)
På kvällen tände vi grillen, vi har en sån liten grill med oss, ett riktigt bra köp måste jag säga. Det blev grillad fläskfilé, färskpotatis, sallad och en bearnaisesås. Mitt i grillning drog åskan in, ja helt galet, från ingenstans liksom. Vi grillade snabbt som attan klart maten, slog in den i folie, ner i en kasse och iväg med båten en liten bit så vi skulle vara redo att åka en liten om åskan kom över oss. Middagen blev i båten men kvar på ön stod grillen och min Blåbär och jordgubbspaj som stod i grillen och tillagades. Regnet slutade (det kom bara lite som tur var) och åskan drog åt ett annat håll. Jag lyckades rädda pajen så även om kanterna blev brända och på nåt ställe i botten så blev den så god tillsammans med hemmagjord vaniljsås. Vilken tur, jag som var så sugen på dessert.
Så nu ska ni få receptet på denna goding, men kolla den lite oftare så den inte blir bränd:) Jag använde aluminiumform till pajen men lade även lite extra aluminiumfolie (vek det 3 gånger) under formen och det var ju tur det då det blev längre gräddningstid än väntat. Du behöver även ha en grill med lock så du kan stänga den under gräddningen.
Blåbär och jordgubbspaj i skärgården
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
3/4 dl hackade mandlar
100g rumsvarmt smör
Ca 350g blandade bär
Vaniljsås till servering, recept nedan.
Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienserna eller knåda ihop det för hand till en smulig deg.
Lägg i en påse och ta med dig om du vill grilla.
Lägg upp hälften i en form, täck med bär och toppa med resten av smulet. Grilla på ett galler ovanför glöden efter att du grillat klart din mat, eventuellt att indirekt värme funkar ännu bättre:) Ha ett lock på grillen. Håll koll på den.
Vill du grädda den i ugnen så sätt in den på 225 grader tills den fått fin färg ca 15-20 minuter.
Vaniljsås:
3 äggulor
1/2 dl strösocker
1 msk äkta vaniljsocker eller lite vaniljpulver
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
Eventuellt 1-2 tsk maizena om du önskar lite tjockare sås
Gör så här:
Vispa ihop äggulor och socker i en bunke.
Koka upp grädde, mjölk och vanilj i en kastrull.
Häll den varma gräddmjölken över äggulorna i bunken och vispa runt. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och vispa på medelvärme tills det tjocknat något. Det ska inte koka.
Önskar du tjockare sås så red av med lite maizena utrört i lite mjölk.
Denna marinad brukar jag göra till fläskfilé, blir så gott! Klicka HÄR för recept! Sen kokar jag färskpotatis som jag tar med kall och värmer i folie med lite smör.
Såhär fick vi packa ner den stackars maten när åskan drog in…. Så typiskt.
Den färdiga pajen och vet du hur sugen jag är på en bit just nu, blev så gott med mandlarna i också.
Alltså underbart att bada i skärgården. Helt tyst och stilla.
Spana nu in min video här ovan… Vore så roligt att veta vad du tycker om små videoklipp. Delar ju en del på Instagram men med YouTube kan även du som kollar in bloggen få ta del av små filmer.
Kram, i morgon åker vi till västkusten så då kanske det kan bli nån liten film därifrån. Skulle det vara roligt?
Ha det fint!