Havrekakor med russin
Igår var en sån där härlig dag då jag jobbade hemma. Det blev lite fotojobb, lite bakning, bland annat dessa underbart goda Havrekakor med russin. Alltså de är sååååå goda! Och väldigt enkla att göra, du måste bara prova! Och sen efter jobb åkte vi ut med båten till Vätterns skärgård. Alltså kan man annat än att älska sommaren?
Dagen idag ser ut att bli fin också, solen strålar redan och påminner mig om att fönsterna behöver putsas:) Men det får vänta nån dag… För nu över till dessa underbara småkakor igen som jag tänkte att du skulle få prova på också.
Havrekakor med russin 20 st
200g smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl (180g)
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2 dl russin
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme.
Dela smöret i bitar och vispa/rör ihop med socker, förslagsvis i en assistent med kakvisp. Blanda ihop vetemjöl (du kan börja med något mindre än 3 dl och tillsätta mer på slutet) havregryn, bakpulver, russin och vaniljsocker i en bunke.
Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen och blanda tills du fått en deg. Tillsätt resterande vetemjöl tills du fått en fin deg. Känn efter så du får en fin deg du kan forma.
Forma degen till 2 runda längder och skär sedan 10 delar av varje längd.
Forma varje del till en liten boll som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till varje boll lite lätt på toppen.
Sätt in en plåt i taget, mitt i ugnen och grädda kakorna ca 13-15 minuter. Gräddningstiden beror på ugn och hur stora kakorna är så håll koll mot slutet av gräddningen. Kakorna flyter ut lite och ska få lite färg men inte så mycket. Låt kakorna svalna på plåten.
Knapriga och helt underbart goda.
Hoppas du får en fin dag, kram