Fluffiga sirapsbaguetter
Nybakat bröd… vad säger du…visst är det gott?
Idag vill jag bjuda på nybakade Fluffiga sirapsbaguetter, så himla goda och perfekta att fylla med något gott och ta med på utflykten.
Fluffiga sirapsbaguetter ca 15 st
50g färsk jäst
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl mjölk
100g smör
1 ägg
3/4 dl ljus sirap
3 dl fint rågmjöl
2 tsk salt
Ca 10 1/2 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, använd gärna maskin när du bakar men det går bra för hand också såklart:)
Smält smöret i en kastrull och blanda ner vatten och mjölk, blandningen ska bli ljummen men max 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt ägg, sirap, rågmjöl och salt. Rör om och blanda ner vetemjöl, lite i taget under omrörning. Knåda degen tills den blir fin ca 7 minuter, tillsätt inte för mycket mjöl men det ska ändå bli en deg som går att röra vid med mjölade händer.
Låt degen jäsa ca 40-45 minuter under en bakduk i rumstemperatur.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och forma till en avlång limpa, skär ut ca 15 lika stora bitar och forma till lite avlånga baguetter. Lägg upp på en plåt en bit från varandra, strö över mjöl och skär ytliga snitt över baguetterna. Täck med en bakduk och låt jäsa ytterligare ca 25-30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme, sätt in baguetterna mitt i ugnen och grädda ca 12 minuter. De ska få fin färg. Låt svalna och njut av nybakat.
Kram och hoppas du gillar 🙂
Gill Wingbo
Hur ska man tänka när man har gasspis det finns ju inte över och undervärderad på samma sett?
victoriasprovkök
Oj inte bakat med det tyvärr