Ölandsbaguetter (nattjästa)
Godmorgon och välkommen helg! Dagarna går i ett och det är svårt att få tiden att räcka till känner jag. Soliga och härliga dagar vill man spendera mer tid utomhus såklart och lite fler timmar på dygnet skulle absolut inte vara fel:) Men nu över till dessa godingar, nämligen mina nattjästa Ölandsbaguetter. Har du inte provat att nattjäsa än så bara måste du göra det, brödet blir magiskt gott och det är så himla enkelt.
De här baguetterna innehåller lite ölandsvete (fullkorn) och sen resterande mängd mjöl är vete. Blir toppengoda!
Ölandsbaguetter (nattjästa) 3 stycken
5 g färsk jäst eller 1 tsk torrjäst
6 dl kallt vatten
3 tsk salt
3 dl ölandsvete (Fullkorn)
ca 9 dl (540g) vetemjöl
Gör så här:
På kvällen:Lös upp jästen i vattnen i en stor bunke (den torra jästen blandas bara ner) tillsätt salt, rör om. Tillsätt sedan ölandsvete och rör om. Tillsätt mjöl och knåda till en smidig men ändå lös deg. Täck över bunken ordentligt med plastfolie eller ett lock. Låt stå i rumstemperatur över natten.
På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader. Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Strö över mjöl på degen och vik degen några gånger, dela degen i 3 delar och se till att alla ytor är mjölade. Dra ut varje del (knåda inte degen) och vrid till en baguette, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa medan ugnen blir varm. Innan du sätter in baguetterna i ugnen sätt in en liten ugnstålig skål med vatten i botten på ugnen. Grädda baguetterna i mitten av ugnen ca 13-15 minuter, innertemperatur 92-94 grader. Knacka på brödet det ska låta lite ihåligt och få en fin färg. Alla ugnar är olika så håll koll på brödet mot slutet. Låt svalna på ett galler eller på plåten utan bakduk. Skiva upp när de svalnat och njut! Så galet gott med lite smör och ost på!
Hoppas du får en superfin dag, massa kramar:)