Nattjästa rågfrallor
Som du säkert inte har missat så har jag släppt min allra första bok Matbröd nu i dagarna. Så himla kul och jag har fått en fantastisk respons från er på boken, tack:)
Till frukost idag blev det dessa supergoda rågfrallor som är nattjästa. Alltså så smidigt sätt att baka på måste jag säga. Har du testat än? Dessa frallor är i alla fall med en liten del grovt stenmalt rågmjöl, så gott!
Nattjästa rågfrallor ca 7 st
5 g färsk jäst eller knappt 1 tsk torrjäst
4 dl kallt vatten
1 1/2 tsk salt
1 msk mjuk honung
1 dl grovt stenmalt rågmjöl
ca 7 1/2 dl vetemjöl
Topping:
Stenmalt rågmjöl
Gör så här:
Lägg jästen i en stor bunke och tillsätt vatten. Lös upp den färska jästen. Tillsätt salt, honung, rågmjöl och lite vetemjöl i taget under omrörning. Nattjästa degar rör jag bara ihop för hand, de behöver inte knådas. Rör tills det blivit en deg som är lite kletig men det ska ändå bli en deg.
Täck över bunken med ett lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller ca 9-10 timmar.
På morgonen är degen bubblig och lite lösare i konsistensen, precis som den ska vara.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop med mjuka händer, knåda inte. Dela degen i ca 7 delar och doppa snittytan i rågmjöl.
Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och grädda ca 15-17 minuter på 250 grader över och undervärme. Håll koll på bröden så de får fin färg i botten och på toppen. De ska låta lite ihåligt när du knackar på de.
Låt svalna innan du skär i de:)
Hoppas du får en fin dag, jag har jobbat som en tok i veckan så i helgen har jag inget speciellt planerat än så länge. Riktigt skönt måste jag säga. Så blir till att baka lite:)
Kram