Nattjäst glutenfritt Grytbröd
Jag får många frågor om mina nattjästa bröd och som ni redan vet älskar jag att nattjäsa. Typ det bästa och godaste ju. Jag får även frågor om det går att nattjäsa glutenfritt bröd. Jag bakar ju mestadels med gluten men ibland så blir det glutenfritt också och visst går det fint att nattjäsa. Idag blev det ett Nattjäst glutenfritt Grytbröd och det blev otroligt gott!! Det fluffade upp riktigt mycket men gick tillbaka lite när det svalnat. Ett galet gott bröd, segt med håligheter som passar alla inte bara de som äter glutenfritt.
Nattjäst glutenfritt Grytbröd
Du behöver:
1 tsk torrjäst eller 5 g färsk
4 dl kallt vatten
2 dl glutenfria havregryn
1 1/2 tsk salt
1 msk honung
2 dl mjölmix Semper mjölmix (white flour mix)
1 dl grovt mjölmix finax (kan bytas mot mjölet ovan också)
2 msk fiberhusk
Gör så här :
Lägg jästen i en bunke, tillsätt vatten, havregryn, salt, mjölmixerna och honung, rör om och tillsätt fiberhusk. Låt svälla 10 minuter. Känn efter hur degen känns och tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Det ska gå att forma till en degboll. Vad jag förstått är olika märken på glutenfritt mjöl väldigt olika men känn dig fram.
Plasta in eller sätt lock över bunken och låt jäsa ca 9-10 timmar i rumstemperatur.
På morgonen: Lägg degen på ett bakbord med lite mjölmix. Forma till ett runt bröd. Lägg på ett bakplåtspapper.
Sätt in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen på 250 grader över och undervärme. Låt ugnen bli varm.
Lägg i brödet med bakplåtspapper i botten och sätt på lock. Grädda 30 minuter. Sänk till 225 grader och grädda ytterligare 15 minuter då utan lock. Låt svalna innan du skär i brödet.
Hoppas du får en superfin helg, massa kramar