Smarrig fisksoppa med räkor
Soppa, alltså en riktig favorit och det är ju så enkelt att göra också:) På hösten och vintern bli det många olika soppor och grytor här hemma. Värmande, gott, enkelt och det går liksom att lägga i lite av det som finns hemma. Idag blev det denna supergoda smarriga fisksoppan till middag. Den innehåller både lite fiskbuljong från en tärning men även räkfond som jag kokade på färska räkskal som jag hade sparat i frysen från helgen. Det låter kanske krångligt men är så enkelt när du väl provat, lovar! Släng inte skalen:) De är guld i matlagning i kanske en skaldjurssås eller soppa.
Många rostar skalen men jag brukar köra på det enkla för att få det gjort. Jag lägger ner räkskalen i en kastrull med vatten så de täcker skalen, kluttar i lite tomatpure, typ en msk, mest för färgen och sen kokar tills den har reducerats till hälften ungefär. Sen är det bara att sila och använda. Och det blir en supergod smak.
Men nu över till receptet:)
Smarrig fisksoppa med räkor 4 portioner
2 morötter
1 mellanstor gul lök
10 cm purjolök
3 -4 potatisar
1/2 msk tomatpure
Smör till stekning
2 dl räkfond (se ovan hur jag gör)
1 fiskbuljong (öka till 2 om du inte använder räkfond)
3 dl vatten
4 dl vispgrädde
1 hand färsk hackad dill
1 1/2 msk mjöl att reda av soppan med, blandas med lite vatten
Salt
Vitpeppar
600g kolja eller annan vit fisk
400g räkor med skal (skalade)
Gör så här:
Skala och dela morot och potatis i bitar, tänk på att potatisen kokar snabbare än morot så gör potatisen antingen i större bitar eller lägg i de något senare och låt moroten koka lite innan. Skala och hacka lök och strimla purjolöken.
Lägg allt i en gryta (Jag använde en gjutjärnsgryta) och bryn en liten stund tills löken känns lagom, den ska inte bli brun bara genomskinlig. Potatisen kan du tillsätta lite senare vid kokningen så de inte kokar sönder.
Tillsätt sedan tomatpure och låt bryna med någon minut eller två.
Tillsätt sedan räkfond, fiskbuljong och vatten. Koka tills morötterna mjuknat och potatisen känns klar. Tillsätt vispgrädde och dill, red av soppan med lite vetemjöl som du blandat med lite vatten tills du får önskad krämighet på soppan. Smaka av med salt och vitpeppar. Dela fisken i bitar och skala räkorna. Lägg först ner fisken som blir klar i den varma soppan på någon minut. När soppan är klar så tillsätt räkorna som bara ska bli varma av soppan. De ska inte koka med för då blir de sega.
Tips:: Skulle det behövas mer vätska så tillsätt mer av det om du önskar, använd då antingen räkfond, vatten eller grädde eller lite av varje.
Jag brukar spara till dagen efter om det blir något kvar, det funkar bra att värma på. Värm dock försiktigt eftersom fisken kan koka sönder. Räkorna funkar att värma men inte för länge. Så bästa är att tillsätta räkorna efter hand när soppan serveras.
Kram och hoppas jag lyckas att inspirera dig att prova:)
Ha en fin dag nu ska jag ta ett bad och tänka på saker som gör mig glad, gör du också det ibland? Kan behövas:):)