Vit chokladpannacotta med citronsås
Det är väl ändå helt galet vad snabbt julen går, mysigt att få vara ledig och eftersom vi har snö i Örebro (inte givet:) så har det blivit en del skidåkning. Även en supergod dessert har testas som passar utmärkt till nyår. Serveras i fina små glas med en guldkant av socker och ätbart guldpuder/glitter, mitt kommer från Systrarna Grene. Jag gjorde så enkelt att jag drog lite med en citron längs kanten och doppade det i en blandning av strösocker och guldglitter (tänk på att det ska vara ätbart). Håll glaset upp och ner hela tiden så citronen inte rinner ner på glaset. Låt torka på en bricka med bakplåtspapper, upp och ner.
Vit chokladpannacotta med citronsås 6 små glas
2 1/2 dl vispgrädde
40g vit choklad (jag har chokladknappar från odense)
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 gelatinblad
Citronsås:
4 msk citronsaft
1/2 dl strösocker
2 msk smör
Gör så här:
Börja med att fixa till kanten på glasen, se i texten ovan.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter tills det mjuknat.
Gör sedan pannacottan, lägg vispgrädde, vitchoklad, socker och vaniljsocker i en kastrull och låt allt bli varmt så att chokladen smälter. Ta av från värmen och rör ner gelatinbladet, rör om så att allt blandas.
Häll upp pannacottan i glas, jag gillar små desserter så denna räcker till 6 stycken små. En dessert ska bara vara liten enligt mig:) Men önskar du större öka receptet.
Ställ in i kylen och låt stelna någon timma eller två.
Gör citronsåsen, lägg citronsaft och socker i en kastrull och låt puttra tills sockret smält. Ta av från värmen och tillsätt smör. Låt svalna något och häll över pannacottan, det ska bara vara ett tunt lager citronsås så att det precis täcker toppen på pannacottan. Låt stå i kylen till servering.
Jag har toppat med några chokladknappar och lite mörk hyvlad choklad. Pudrade även över lite guld:)
Perfekt att lyxa till middagen med detta, redo att serveras direkt från kylen.
Kram Kram