Kolja med gräddsås, gräslök och räkor
Ja, under alla räkorna ligger det smörstekt kolja och detta är baar så himla gott och enkelt! Den här rätten är gjord i stekpannan och tar ungefär 15 minuter, tror nog den passar de flesta som gillar fisk och skaldjur. En enkel sommarrätt som med fördel serveras med nypotatis.
Detta var dagens lunch idag och jag hade turen att komma över fin färsk kolja för 149kr per kilo. Jag brukar faktiskt passa på att handla fisk över disk när det är lite bättre priser. Så mycket godare än den frysta fisken tycker jag, köper nästan aldrig det.
Så ett litet tips, kolla i fiskdisken i din butik, ibland är det bra priser på tisdagar och ibland torsdagar tycker jag här i Örebro i alla fall. I Örebro brukar man kunna fynda fisk på Ekershallen men även på de större ICA ibland. Som sagt, släng med ett paket Kolja eller annan vit fisk och testa denna rätt. Även supergod med rödspätta.
Vi hade 600 gram fisk som sägs kunna räcka till 4 personer men jag tycker det är lite för lite så skulle säga 2-3 personer på 600 gram.
Kolja med gräddsås, gräslök och räkor , 2-3 personer
600g kolja eller annan vit fisk
Smör
Salt
Vitpeppar
Ca 3 dl vispgrädde
1/2 fiskbuljongtärning
Topping:
Lite hackad gräslök
Lite räkor, jag brukar köpa styckfrysta de gillar jag
Citronskivor
Gör så här:
Börja med att bena ur fisken, det är ofta lite ben kvar även om fisken är filéad och jag gillar inte det så skär alltid bort det.
Dela filéerna om de är stora, jag delade i 2 delar och vek ihop själva bakdelen som är tunnare.
Bryn i en stekpanna med smör, var försiktig, stek några minuter på varje sida, kanske 1-2. Vänd försiktigt med en stekspade så inte filéen går sönder. Ofta kan ytan på fisken fasta i stekpannan men häng inte läpp för det, det blir otroligt god smak på såsen av det sen:)
Lägg över fisken försiktigt på en tallrik, skrapa lite lätt i botten på stekpannan med stekspaden och häll i grädden, skrapa lite till så att du får med allt gott i pannan i såsen. Nu ska det såklart inte vara något bränt i botten. Låt grädden puttra några minuter och tjockna lite, tillsätt även lite buljong. Smaka av med salt och peppar om det skulle behövas.
Lägg ner fisken i stekpanna och låt den bli varm och genomstekt. De till så såsen tjocknar lite, jag använder vispgrädde och den brukar tjockna fint i stekpannan, annars kan du reda av något med vetemjöl innan su lägger i fisken igen.
Toppa med hackad gräslök, räkor och kanske en citronskiva, servera med kokt nypotatis:) NJUT!
Ha en fin kväll, kram