Hösten verkar vara här på riktigt nu. I Örebro visade den sig på riktigt idag med mörk himmel, regn och sol som kikade fram ibland. Höstdagar är perfekta att tillbringa i skogen med en mysig fika, härliga promenader eller varför inte en dag med lite brödbakning utomhus över elden. Precis vad jag gjorde på jobbet igår och det blev grillat bröd, älskar! Denna gången blev det även en sats med glutenfria grillade bröd och gissa om jag blev glad när de blev så himla goda.
Receptet på mina grillade bröd med gluten hittar du HÄR Tänk på att alltid steka de glutenfria bröden först om du gör båda satserna och någon inte tål gluten.
När jag bakar vill jag verkligen att alla ska kunna njuta av ett riktigt gott bröd, vare sig man klarar av att äta gluten eller inte. Jag vill liksom själv tycka så mycket om brödet så jag kan välja det lika gärna som ett glutenbröd och dessa blev supergoda.
Ett perfekt bröd att grilla på en stekhäll ute i skogen eller om du föredrar att steka det i stekpannan inne:) Ska ätas ljumna för bästa resultat, gärna så smöret smälter lite. De blev väldigt populära hos de som fick smaka:)
Bilden längst upp är på det glutenfria och veganska brödet när det var färdigt att äta. De två bilderna nedan är på mitt vanliga bröd med gluten i. De ser i princip lika ut och degen känns väldigt likt också men jag missade att fota de tyvärr. Bilden längst upp visar ett halvt bröd då jag hade delat det.
4 bröd
150 g (ca 3 dl) glutenfri och mjölkfri mjölmix för bröd
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 1/2 tsk fiberhusk
1 tsk strösocker
80 g mjölkfritt smör (för bara glutenfritt kan vanligt smör användas)
1 dl vatten
Gör så här:
Smält smöret. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke, du kan börja med lite mindre mjöl och tillsätta mer på slutet. Tillsätt sedan det smälta smöret och vatten. Rör om tills du får en klumpfri och smidig deg. Degen ska inte bli torr utan mjuk och smidig när du tar i den.
Degen kan förvaras i kylen tills den ska användas. Dela degen i ca 4 lika stora delar och platta ut till tunna kakor som är knappt 1 cm tjocka. Stek på en torr stekhäll över elden eller i en stekpanna. Det får inte vara för varmt så det ska helst inte vara för mycket eld under. Men känn dig fram. Stek på båda sidorna tills bröden fått lite fin färg. Jag brukar bryta isär brödet mot slutet för att se så de är klara.
Observera: Vad jag förstått det som så kan glutenfria mjölmixer variera, jag använde Lailas denna gång. Men känn dig fram till en fin deg, fiberhusk gör också att degen sväller lite efter.
Hoppas du testar och får glädje av receptet, kram kram