Godmorgon, vaknar upp till en grå och regnig tisdag med endast 12 grader ute. Tände precis kaminen för att få lite extra värme. Hum, vem sa att det var juni…
Strax blir det jobb men först vill jag tipsa om smarriga äppellimpor.
25 g jäst
3 1/2 dl mjölk (37grader)
1 1/2 tsk salt
2 msk ljus sirap
2 rivna röda äpplen
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl
Ca 4 dl rågsiktsmjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om så jästen löses upp. Tillsätt salt, sirap, rivna äpplen, havregryn och till sist mjöl. Kör degen i maskin några minuter. Låt jäsa ca 30-40 minuter.
Dela degen i 2 -3 limpor och lägg ner i varsin limpform med bakplåtspapper i. Jag har limpformar på 1,2 liter och då gör jag 3, har man på 1 1/2 liter kan man göra 2. Snitta bröden med en vass kniv. Lät jäsa ca 30 minuter.
Sätt in i ugnen ca 30 minuter på 200 grader. Bröden ska kännas ihåliga när du knackar på dem eller uppnått en temperatur på ca 95 grader. Låt brödet svalna innan du skär i det.
Ha en härlig dag<3