Kardemummabullar med smör- godaste bullarna…
Jag skojar inte, de här bullarna blev så otroligt goda. Riktiga ”to die for bullar” jag körde mitt vanliga recept som jag använder till kanelbullar men bytte ut fyllningen och toppingen. Olala de kommer verkligen göras många gånger till. Fick direkt en beställning på dem till helgen så jag får snart baka dem igen.
Kardemummabullar med smör, godaste bullarna, du behöver:
100g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
Vetemjöl special tills degen släpper från kanterna
Fyllning:
Rumsvarmt smör
Strösocker
Nymald kardemumma
Topping:
Smält smör
Strösocker
Kardemumma
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid detsamma gäller jästen, du behöver inte ta i 50g jäst, jag brukar minska men då blir jästiden längre. Du kan även tillsätta smöret rumsvarmt om du önskar det. Jag gör lite olika.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, inte gott. Jag vet att många tycker det är svårt när måtten på mjöl inte står utmärkt. Jag tycker det är riktigt svårt att skriva exakt mängd då så mycket påverkar mjölmängden. Man vill inte det ska bli för mycket mjöl i degen. Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 6-7 dl sedan någon dl i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra och du får muskler på köpet.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Kavla ut degen, bred på smör, strö över strösocker och kardemumma, ta lagom med kardemumma så det inte blir för mycket. Vik ihop degen och tvinna till bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i formar och låt jäsa igen ca 30-40 minuter. Denna gång använde jag aluminiumformar då får de en lite högre form.
Sätt in i ugnen ca 6-8 minuter på 225 grader. Tills bullarna fått en gyllene färg.
Låt svalna lite, pensla med smält smör och doppa i kardemummasockret. Kardemummasockret gör du enkelt genom att blanda ca 2 dl strococker med 1 tsk kardemumma.
Njut av bullar med kall mjöl till. Underbart. Fantastiskt goda och de blev verkligen uppskattade av de som åt dem.
Kardemummabullar med smör- godaste bullarna
Ja det finns inte mycket mer stt tillägga än att du bara måste göra dem, en tugga i dessa och du är fast. Kardemummabullar är min grej vill jag lova.
Kram kram ❤️
Ninni Undén
Åh va gott det ser ut!
Caroline
Lätt de godaste bullarna jag nånsin bakat! Blev fantastiskt fluffiga o supersaftiga. ?
victoriasprovkök
Så roligt att höra
Charlotta
Hej! Ser väldigt goda ut. Funkar de bra att frysa?
victoriasprovkök
Ja det går bra men allt bröd är ju som godast nybakat såklart ?
Charlotta
Hej! Ser fantastiskt goda ut. Funkar de bra att frysa tycker du?
Petra Hektor
Ser så goda ut! För en som inte är så van till att baka, hur ska jag göra när jag tvinnar till bullar? 🙂
victoriasprovkök
På min Instagram visar jag hur jag snurra bullar uppe i profilen.
Johanna Hansson
Hej! Dessa ser fantastiskt goda ut ?
Det står att man kan minska jästen och då undrar jag om man minskar på de andra ingredienserna också? Jag har 25 g jäst hemma.
victoriasprovkök
Du kan minska till hälften av allt om du vill men du kan även bara minska jästen men då behöver den längre tid till att jäsa.
Charlotta
Det blev fantastiskt goda bullar, det här receptet kommer jag använda till alla sorters bullar en kan tänka sig, inte bara kardemummabullar. Tack för ett väldigt bra recept!!