Rågsiktsbröd
Nybakat bröd… finns det något bättre? Att baka sitt eget bröd, känna doften och smaken av ett helt rykande färskt bröd, det slår mycket det. Det här brödet är helt otroligt gott, Rågsiktsbröd eller om man hellre vill kalla det rågsikts subs för jag gjorde dem lite avlånga. Perfekta frukostsmörgåsen eller gör som jag och fyll dem med naturel philadelphiaost, lite flingsalt, sallad, skivad tomat och ägg och ta med den på picknicken.
Rågsiktsbröd
50g smör
5 dl vatten
50g jäst
2 tsk salt
2 msk sirap
12-13 dl rågsiktsmjöl
1 tsk ättika
Topping:
Uppvispat ägg
Havregryn
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt vatten, låt det bli fingervarmt 37 grader.
Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av vätskan. Tillsätt resterande mängd vätska och sedan salt, sirap och rågsiktsmjöl, lite i taget. Knåda i maskin, tillsätt ättika och knåda till den smidig deg i ca 5 minuter. Låt jäsa i bunken, övertäckt med en bakduk ca 45 minuter.
Knåga degen på ett mjölat bakbord och forma till en lång längd, skär i lika stora bröd, ca 12 stycken och forma dem lite avlånga. Lägg dem en bit från varandra, vill du de ska gå ihop lite och få sånna fluffiga goda kanter så lägg dem lite tätare på plåten med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta ca 15-20 minuter, pensla med uppvisat ägg och strö över havregryn.
Sätt in i ugnen ca 15-17 minuter på 200 grader. Låt svalna innan du skär i dem.
Ha nu en fantastisk dag, idag är sista dagen innan min semester dra igång och jag hoppas verkligen du vill följa vår resa som bär av söderut i morgon.
Kram Kram