Kalljästa havrefrallor
När doften av nybakat bröd sprider sig i huset är det ren lycka. Jag minns så väl doften från när jag var liten och mamma bakade bröd på helgen. Det doftade in i mitt rum och att vakna till nybakat bröd och veta att frukosten kommer bli sådär underbart god det önskar jag att alla får uppleva. Nybakat bröd är något alldeles speciellt och jag går mer än gärna upp tidigt för att baka ett gott bröd till frukost. Kalljästa havrefrallor med smör som smälter lite lätt och en god ost, det är sååå gott!
Det här brödet jäser man halva degen i kylen över natten och sedan fortsätter man med degen på morgonen. Det blir fantastiska frallor så testa, lova det:)
Kalljästa havrefrallor
Dag1
25g jäst
500g kall mjölk
100g havregryn
400g vetemjöl
11g salt
Dag2
25g jäst
50g fingervarm mjölk
Fördegen från dag 1
50g rapsolja
85g sirap
ca 380g vetemjöl
Topping:
Vatten
Havregryn
Dag1:
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt havregryn, vetemjöl och salt och rör om till en lös deg. Täck bunken med plastfolie och ställ kallt över natten.
Dag 2:
Blanda ihop jäst och ljummen mjölk i en bunke. Tillsätt degen från dag 1 (Fördeg). Tillsätt rapsolja, sirap och vetemjöl tills du får en fin och smidig deg. Arbeta degen med maskin ca 10 minuter. Täck över bunken med en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur ca 40 minuter.
Dela degen i ca 16 bitar och forma till runda bullar, mina bullar vägde ca 85g styck. Pensla bullarna med vatten och doppa dem i havregryn. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och och låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda bröden i ugnen ca 10-12 minuter på 225 grader.
Låt svalna och njut av nybakat.
Ha nu en toppenfin kväll.
Kram Kram