Dubbeljästa tekakor
Jag brukar göra helt grymma tekakor om jag får säga det själv, eller det är nog mammas recept som hon alltid gjort. De är fantastiskt goda. Men igår bestämde jag mig för att testa om jag kunde göra dem ännu godare och det kunde jag ju såklart, allt går att förbättra. De här tekakorna är lite mer sega och lite mer smak på, sååå otroligt goda. De fick väldigt bra betyg av testpanelen som provade dem idag. Jag testade nämligen att jäsa halva degen över natten och på morgonen fortsätta med nästa deg och blanda ihop. Jag har gjort så med bröd tidigare men ville testa med just tekakorna som redan är så goda. Ni måste testa, inte svårt alls men man behöver lite tid.
Dubbeljästa tekakor
Deg 1:
5g färsk jäst
2 1/2 dl kallt vatten
320g vetemjöl
11g(1 1/2 tsk) salt
Deg 2:
50g smält smör
2 1/2 dl mjölk
25g färsk jäst
1 dl strösocker
ca 400-500g vetemjöl
Gör så här:
Börja med deg 1 på kvällen och låt den jäsa över natten, eller så gör du den på morgonen om du vill baka ut bröden på kvällen. Blanda ut jästen med det kalla vattnet tills den lösts upp. Tillsätt salt och vetemjöl. Man räknar med att 1 dl vetemjöl väger 60g så använder du deciliter kan du räkna om till det eller så gör du som jag och känner dig fram tills du har en smidig och fin deg. Täck över bunken med plastfolie och låt den jäsa i rumstemperatur över natten.
På morgonen har din deg jäst upp och blivit rätt lös.
Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken, blandningen ska vara fingervarm. Blanda ner jästen och och sockret. Häll över blandningen i degen som du gjorde dagen innan och blanda ihop. Tillsätt mjöl tills du får en slät, smidig och mjuk deg. Arbeta i maskin ca 5-10 minuter.
Låt degen jäsa ca 40 minuter. Kavla ut degen så den är ca 1- 1 1/2 cm tjock med mjöl och stansa ut runda kakor, nagga dem med en gaffel. Lägg tekakorna på en plåt med bakplåtspapper, eller två plåtar blir det. Låt jäsa under en bakduk ca 30 minuter. Sätt in i ugnen ca 7-8 minuter på 225 grader, vanlig ugn.
Låt tekakorna svalna och servera med smör och en god ost. Galet gott!!
Hoppas att ni alla haft en riktigt fin helg, min helg har varit väldigt bra med vila, vänner, träning, god mat, bakning och jobb. Nu är jag snart redo för ännu en jobbvecka. Eller?
Kram Kram
Eva Malmström
Jag bakade dom men använde havregryn i andra steget som jag först kokade i mjölk. De blev toppen fina