Salted Caramel Kladdkaka
Idag den 7 november är det kladdkakansdag och det är ju ett måste att fira eller hur? Det tyckte mina kollegor också som blev bjudna på denna goding. En Salted Caramel Kladdkaka, kan det bli bättre? Den är galet god måste jag säga, söt, chokladig, lagom kladdig och en härlig smak av salted caramel. Toppad med massa godsaker som gräddkola, dumle, plopp salted caramel och lite ringlad dulce de leche över. Vänta inte för länge med att baka den, det finns alltid någon anledning till att fira, om inte annat blir kollegorna väldigt glada;)
Salted Caramel Kladdkaka
Kladdkaka:
150g smör
3 ägg
2 1/4 dl vetemjöl
4 1/2 dl strösocker
1 1/4 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
2 krm salt
Salted Caramel topping:
115 g smör
2 1/2 dl brunt frainsocker
5-6 msk vispgrädde, ovispad
1 1/4 tsk salt
Ca 5 dl (260g) florsocker
Gör så här:
Börja med att göra kladdkakan. Smält smöret i en kastrull. Blanda alla övriga ingredienser i en bunke och häll över det smälta smöret. Rör om och blanda så allt blandas väl till en fin och jämn smet. Sätt ett bakplåtspapper i en rund springform, min var ca 26 cm och häll i smeten. Sätt in kladdkakan i ugnen ca 18-20 minuter på 175 grader. Tider är beroende på ugn, kakan ska stanna av men fortfarande vara lite kletig, den stelnar till ytterligare när den kallnat. Låt kakan kallna innan du tar på toppingen så börja inte med den förens kakan börjar kännas kall i kylen.
Salted Caramel topping:
Smält smöret i en kastrull på medelvärme och tillsätt farinsocker och 2 msk vispgrädde. Vispa hela tiden tills sockret lösts upp. Tillsätt salt och låt puttra försiktigt ca 2 minuter, rör om någon gång ibland. Ta bort från värmen och häll över smeten i en värmetålig bunke och låt svalna ca 30 minuter i rumstemperatur. Tillsätt sedan 2/3 av florsockeret under vispning med en elvisp och tillsätt 3-4 msk vispgrädde, sedan tillsätter du resterande mängd florsocker tills du får en slät och krämig smet. Bred sedan smeten över den kalla kakan och toppa med massa goda chokladgodisar och dulce de leche. Servera med vispad grädde. Kakan räcker till ca 12-14 personer ungefär, den är ju som sagt rätt söt så man äter ju inte hur mycket som helst även om man vill:)
Makalöst gott och jag älskar när kladdkakorna blir sådär härligt krämiga. Låt den stå framme i rumstemperatur minst 1 timma innan servering för den ska verkligen vara krämig.
Grädden passar utmärkt ihop med den söta kakan.
MUMS säger jag bara! Du måste bara prova.
Testa nu denna grymma Salted Caramel Kladdkaka
Ha nu en toppenfin dag och har du inte njutit av en god kladdkaka idag så bara måste du göra det närmsta dagarna. Det är kladdkakansdag alla dagar skulle man kunna säga.
Kram Kram
stina
Hej! Jag testade men salty caramel blev bara stenhård när den fick stå 30 min. Hade jag hållt på för länge eller för kort? Jag tyckte det dröjde så himla länge och det var liksom fortfarande kristaller kvar. Skulle jag kört ännu längre?
victoriasprovkök
Då hade du nog kokat den lite för länge, det går ändå rätt snabbt att koka. Gör inget om det inte ör helt smält heller.