Grova nattjästa frallor
Lördag morgon och inga måsten, helt underbart. Vädret är lite lagom gråmulet, några snöflingor föll tidigt i morse men vad gör väl det, när det är vår och ledig lördag:) Grova nattjästa frallor fick bli en del av frukosten i morse, pimpade med mosad avokado, tomat, basilika och flingsalt, herregud så gott! Det är verkligen ÄLSK på nattjäst bröd, hur gött är det inte att gå upp på morgonen, slå på ugnen, baka ut frallorna och grädda dem. Ännu ett plus i kanten på de här frallorna, degen jäser nämligen i rumstemperatur vilket gör att den redan överfulla kylen inte behöver ha plats för en degbunke också:) Någon mer än jag måste det ju finnas som alltid har en proppad kyl hemma.
Grova nattjästa frallor, ungefär 13 st
7g färsk jäst
3 dl mjölk
3 dl vatten
1 1\2 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk honung
1 dl havregryn
1 dl blandade frön (Solroskärnor, linfrö, pumpafrön)
3 dl rågmjöl
2 dl kornmjöl
ca 5-6 dl vetemjöl special
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och JA det ska bara vara så lite jäst för det jäser över natten i rumstemperatur. Låt mjölken och vattnet bli rumsvarmt eller något varmare, tillsätt olivoljan, salt och honungen. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt havregryn, frön, rågmjöl, kornmjöl och vetemjöl, lite i taget tills du har den fin deg. Eftersom det är en hel del grovt mjöl kommer degen inte vara lika smidig som en deg med bara vetemjöl, degen ska inte klibba men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir bröden torra.
Låt degen jäsa i bunken täckt med plastfolie över natten.
På morgonen: Sätt ugnen på 225 grader, forma degen till runda bröd och snitta dem lite med en kniv. Pensla med vatten och strö över lite havregryn.
Grädda bröden tills de låder lite ihåligt ca 12 minuter, mer eller mindre beroende på ugn och storlek så känn efter själv när de är klara.
Så nu är det bara att sätta fart och baka dessa, riktigt goda grova frallorna. Perfekt när du vill ha lite extra hälsosamt bröd.
Ha nu en helt underbar lördag, efter en härlig springrunda ska jag nu köra på spattime här hemma och relax delux. Riktigt gött innan middagen ikväll!
Ta hand om dig, Kram
Katrin Svensson
Kan jag byta ut kornmjöl mot lika mängd rågmjöl?
victoriaadmin
Det går bra det;) Kram
Christer
Jag saknar salt i receptet annars var det bra!
victoriaadmin
Oj klart det ska vara salt i, jag tla till det nu, tack måste missat det.