Rågsiktskaka i långpanna
Nybakat, hur underbart är inte det? Jag älskar verkligen att baka i långpanna då det är så smidigt och kräver minimal arbetsinsats:) Gör degen, låt jäsa, kavla ut, stansa rutor, låt jäsa, grädda. Ja enklare kan de knappast bli och så otroligt gott! Rågsiktskakor är en favorit, smaken är fantastiskt god och ett perfekt bröd till såväl frukost, mellanmål eller varför inte som fika. Det finns färdigt rågsiktsmjöl i butiken men eftersom det är en blandning på vetemjöl och rågmjöl så brukar jag blanda en egen variant och den använder jag här i detta recept!
Rågsiktskaka i långpanna
50g färsk jäst
50g smält smör
5 dl standardmjölk
1 1/2 tsk salt
3 msk ljus sirap
3/4 msk blandade brödkryddor, jag använder anis, fänkål och kummin och mortlar själv
4 dl rågmjöl
Ca 8-10 dl vetemjöl (eller tills du fått en smidig deg som inte klibbar)
1 1/2 tsk ättika (12%)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, låt blandningen bli ljummen men max 37 grader varm. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, brödkryddor, rågmjöl och ättika, ättikan tillsätts för att förbättra rågmjölets bakförmåga samt att det framhäver rågsmaken. Tillsätt sedan vetemjöl och knåda degen med maskin ca 7 minuter. Mjölet tillsätter du tills du har en fin och smidig deg som du kan peta på med mjölade händer utan att den klibbar. Ta inte för mycket mjöl för då blir brödet torrt. Låt degen jäsa i bunken övertäckt av en bakduk ca 30 minuter, degen ska bli nästan dubbelt så stor. Knåda degen lätt, lägg den på en plåt och kavla/platta ut den så den nästan fyller upp plåten. Stansa lagom stora rutor i degen ända ner i botten på plåten. Picka dem med en gaffel för att få ett fint mönster i bröden. Låt jäsa på plåten med en bakduk ca 30 minuter. Sätt in i ugnen ca 20 minuter på 225 grader vanlig ugn. Bröden ska låta lite ihåligt när du knackar på dem samt få en fin färg.
Låt svalna och dela sedan brödet med händerna.
Så galet gott med nybakad Rågsiktskaka i långpanna, bilden nedan ser du hur brödet ser ut ogräddat.
Ha nu en helt underbar dag, här i Örebro strålar solen och det är studenten i stan, jag ska dock iväg till jobbet så för min del blir det ingen student i år. Men innan jobbet drar igång ska jag njuta en stund i solen och verkligen ta vara på den här underbara sommaren.
Massa Kramar
Lillemor Grönblad
Åh det måste jag verkligen prova, går det att frysa när dom har svalnat??