Saffransbullar med socker
Alltså kylan som är ute nu, BURR…. Här i Örebro har vi just nu -15 grader och det får mig verkligen att få julkänslor, väntar bara på snön:) I väntan på det så bjuder jag på ännu en galet god saffransbulle, denna gången en klassisk med socker. Gillar man russin kan man ju alltid blanda ner några i degen, jag gjorde inte det just denna gång men gott är det.
De här blir så otroligt fina i all sin enkelhet och såå galet gott till lite glögg, eller varför inte med ett glas kall mjölk. Bara att baka på nu för vad slår nybakade saffransbullar i juletider? Bäst att passa på!
Saffransbullar med socker, ca 25st
Du behöver:
50g färsk jäst
5 dl mjölk (3%)
120 g äkta smör
2 paket saffran
2 ägg
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
Ca 12-13 dl vetemjöl special
Ca 12-13 dl vetemjöl special
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara MAX 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag brukar precis kunna peta på degen med mjölade händer utan att den klibbar för mycket.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30- 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt och forma till runda bullar. Antalet beror såklart på hur stora du gör bullarna. Jag brukar göra bullarna så de väger ca 70-75g. Bra om bullarna är ungefär lika stora då gräddningstiden blir lika på alla. Lägg upp bullarna en bit från varandra på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Bullar som jag efter gräddningen penslar med smör och doppar i socker brukar jag inte pensla innan gräddningen (många som frågar). Tiden beror såklart på både ugn och storlek på bullarna så håll koll på bullarna.
Låt svalna och pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Vill du frysa in bullarna så gör det men pensla och sockra dem först när de ska serveras.
Så galet gott!!
Njut av dagen!!
Kram
Elin
Hur mkt bakpulver ska jag ta i om jag endast har vanligt vetemjöl?
victoriaadmin
Vetemjöl special har inget med bakpulver att göra, så byt bara ut mjölet så ska du se att det blir bra. Degen jäser av jästen som är i.
Hanna
Mina blev helt brända när jag gräddade i 15. 10 passade min ugn.
/Hanna
victoriasprovkök
Ja det är väldigt olika beroende på ugn, alla känner sin egen ugn bäst håll alltid koll på bullarna innan man vet hur den funkar;)
Linda
Varför väljer du att smälta smöret i dina vetedegar istället för att använda rumstempererat smör?
victoriasprovkök
Jag gör lite olika men oftast smälter jag smöret då jag ofta kommer på att baka och inte orkar låta det bli rumsvarmt. Det blir precis lika bra med båda. Det man ska tänka på är att inte ta i för mycket mjöl. Smält smör drar mer vetemjöl, så ta inte i för mycket utan gör degen mjuk och fin så blir det toppen.