Nattjästa dinkelfrallor
Godmorgon LÖRDAG och godmorgon fina DU!
Idag blev det en sån där riktig mysig morgon med underbart god mysfrukost. En ledig lördag som ska spenderas hemma och i skidspåret om det inte snöat igen helt vill säga… Igår kväll gjorde jag en nattjäst deg som idag bakades ut till fantastiskt goda frallor. Älskar verkligen nattjästa bröd, speciellt de som ska jäsa i rumstemperatur. Dels för att de inte tar nån plats i kylen (som alltid är full), sen innehåller de inte så mycket jäst och de blir sådär härligt sega och frasiga med en fantastisk smak! Love it!
Så vill du baka nåt riktigt gott till frukost, testa dessa:)
Nattjästa dinkelfrallor, 9 st
4 dl kallt vatten (400g)
6g färsk jäst
2 msk honung
1 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
ca 9 dl siktat dinkelmjöl (530g)
Gör så här:
På kvällen: Blanda ihop vatten och jäst i en stor bunke och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan honung, olivolja (eller annan god olja) och salt. Till sist tillsätter du dinkelmjöl och rör om till en lite kletig deg.
Låt degen jäsa i bunken i rumstemperatur, täck över med plastfolie.
På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader. Vänd ut den lösa degen på ett väl mjölat bakbord, vik ihop degen några gånger med väl mjölade händer. Degen är väldigt lös och det ska den vara. Var bara försiktig så går det bra;) Låt degen jäsa ca 20 minuter till när ugnen går upp i värme. Dela sedan degen i ca 9 delar, doppa snittytorna i lite dinkelmjöl, forma till en lite rund bulle och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Degen är fortfarande kladdig så forma försiktigt (se bild nedan på deg och utbakade frallor.
Ställ in en djup plåt i botten på ugnen och häll 1/2-1 liter vatten i plåten. Sänk värmen på ugnen till 225 grader och sätt in bröden, vill du kan du strö lite pumpafrön eller andra frön på brödet. Är de för mjöliga så pensla med lite vatten innan.
Sätt in bröden mitt i ugnen ca 16-20 minuter, alla ugnar är olika så håll koll på bröden som ska få en fin yta.
Låt svalna och servera sedan helt underbart goda och nybakade frallor till frukost.
Ytan blir frasig och brödet sådär härligt segt och sååååå gott!
Degen är lös, men vik försiktigt ihop den några gånger med mjölade händer.
Frallorna lite slarvigt formade till runda bröd.
Ha nu en underbart härlig Lördag och njut, nu ska jag ut på lite längdskidåkning. Sååå fantastiskt med snö och skidor.
Kram Kram
Sassas
Funkar det med vanligt dinkelmjöl eller fullkornsdinkelmjöl också? Tack för ett fint recept ??
victoriaadmin
Japp, mjöl går att byta ut, kanske behövs lite mer eller mindre då det är ett annat mjöl.
Söndag, lite pepp och lite depp - Levdittliv
[…] ska jag svänga ihop lite äggröra till oss till lunch. Och en nybakad bulle till. Gjorde dessa. Så himla bra med nattjäst deg alltså! Älskar […]
Linda
Bakade av dessa godingar nu på morgonen, de blev riktigt goda! Lade inte så mycket kraft på att forma runda bullar utan skar bara lagom stora frallor med degskrapan. Gott med pumpafrön på!