Nattjästa morotsfrallor med dinkel
Alltså jag är helt såld på nattjästa frallor. Det är verkligen helt otroligt gott, så lättbakat och snabbt när väl morgonen kommer. De här är sååå smidiga eftersom de jäser i rumstemperatur. Du behöver minimalt med jäst och du behöver inte tänka på att ha plats över i kylen. Perfekt för en som mig om har full kyl jämt och ständigt, haha. Degen blir dessutom helt underbar och du kan glömma torra frallor då det är lagom mängd mjöl i degen.
Nattjästa morotsfrallor med dinkel
4 dl kallt vatten (400g)
6g färsk jäst
2 msk honung
1 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
100g finrivna morötter
ca 9 dl siktat dinkelmjöl (530g)
Gör så här:
På kvällen: Blanda ihop vatten och jäst i en stor bunke och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan honung, olivolja (eller annan god olja), salt och rivna morötter, jag brukar skala mina innan jag river dem. Till sist tillsätter du dinkelmjöl och rör om till en lite kletig deg.
Låt degen jäsa i bunken i rumstemperatur, täck över med plastfolie.
På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader. Vänd ut den lösa degen på ett väl mjölat bakbord, vik ihop degen några gånger med väl mjölade händer. Degen är väldigt lös och det ska den vara. Var bara försiktig så går det bra;) Låt degen jäsa ca 20 minuter till när ugnen går upp i värme. Dela sedan degen i ca 9 delar, doppa snittytorna i lite dinkelmjöl, forma till en lite rund bulle och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Degen är fortfarande kladdig så forma försiktigt (se bild nedan på deg och utbakade frallor.
Ställ in en djup plåt i botten på ugnen och häll 1/2-1 liter vatten i plåten. Sänk värmen på ugnen till 225 grader och sätt in bröden, vill du kan du strö litehavregryn på brödet. Är de för mjöliga så pensla med lite vatten innan.
Sätt in bröden mitt i ugnen ca 16-20 minuter, alla ugnar är olika så håll koll på bröden som ska få en fin och krispig yta.
Låt svalna och servera sedan helt underbart goda och nybakade frallor till frukost.
Alltså kolla de är såååå GALET goda!!!
Kram
Ida
Såg detta brödet på instagram och bestämde mig för att baka det dagen efter. Guuuuud så gott!. Snabbt och enkelt. Hela familjen älskade det. Har nu hittat min inspirationskälla till helgens frukostbröd. Din sida är fantastisk //15-åring som älskar att baka bröd.
victoriaadmin
Tack snälla så roligt att höra, vad glad jag blir;) Kram
Kersti
Funkar det även att ”trippla” receptet (×3), och finns det någon gräns för hur länge de kan jäsa? Jag skulle behöva göra degen redan på eftermiddagen dagen före och sedan servera som tidig frukost ca 04-06 tiden.
victoriaadmin
Jag har faktiskt bara jäst mina bröd 10-11 timmar som mest men testa borde funka, degen jäser upp rätt bra och ser helt överjäst ut men det går bra ändå när de jäst länge. att göra gånger 3 går toppen det
Jennie
Gjorde degen igår kväll trött efter tuff jobbvecka, Påtvingad tacobuffé på restaurang och där ett för stort glas vin ? – degen fick stå i 12 timmar för jag passade på att ta sovmorgon, blev SÅ GODA FRALLOR! Barnen älskade dem också. Ska testa ditt ”häll-ut” härnäst! Jag och jäst/brödbak är inte kompisar i vanliga fall, så det här är så kul att lyckas med!
victoriaadmin
Åh så roligt att höra?
Sandra Gumse
Men 6 gram jäst? Det är typ en tumm nagel stämmer det verkligen? Har köpt alla ingredienser och ska bara dessa så fort jag kan. Ser så gott ut 👍
victoriasprovkök
Ja 6gram är väldigt lite jäst men degen jäser länge i rumstemperatur så det räcker. Har du väldigt varmt inne kan du ta ännu mindre jäst.
Birgitta
Fastän degen var lös gick det väldigt bra att forma till bollar. Mkt goda!
victoriaadmin
Ja visst blir de goda