Nattjästa bröd ala rågsiktskakor
Som ni vet sedan tidigare så älskar jag ju nattjäst bröd;) De här underbara bröden som är lite som en rågsiktskaka fast i bullform, gjorde jag i helgen och de blev fantastiskt goda. Enkelt att bara röra ihop degen på kvällen och baka ut på morgonen. Du måste testa helt enkelt;)
Nattjästa bröd ala rågsiktskakor 10 st
6 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
2 msk naturell rapsolja
2 tsk salt
2 msk honung
1 tsk brödkryddor
1 dl (60g) fint rågmjöl
470g (lite mindre än 8 dl) Dinkelmjöl
Gör så här:
På kvällen: Blanda ihop vatten och jäst i en stor bunke och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan, rapsolja, salt, honung och brödkryddor. Till sist tillsätter du rågmjöl och dinkelmjöl och rör om till en deg den är lite kletig och det ska den vara, tillsätt inte för mycket mjöl.
Låt degen jäsa i bunken i rumstemperatur, täck över med plastfolie.
På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Vänd ut den lösa degen på ett väl mjölat bakbord, vik ihop degen några gånger med väl mjölade händer. Degen är lös och det ska den vara. Var bara försiktig så går det bra;) Låt degen jäsa ca 20 minuter till när ugnen går upp i värme. Dela sedan degen i ca 10 delar, doppa snittytorna i lite dinkelmjöl, forma till en lite rund bulle och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in bröden mitt i ugnen ca 12 minuter, alla ugnar är olika så håll koll på bröden som ska få en fin yta.
Låt svalna och njut av nybakat.
Kram Kram
Lina
Hej fina du! Har endast rågsikt hemma går det bra och special vetemjöl? Hur blir måtten då tro? ❤️
victoriasprovkök
Ja det går bra, men då behövs mycket mer då rågmjöl är ”rent” råg och rågsikt är råg och vete blandat. Kolla på påsen hur mycket råg det är i.
Tammi
Ska degen stå i kylen över natten?
Med vänlig hälsning, Tammi
victoriaadmin
Nej degen jäser du i rumstemperatur över natten. Ha en fin dag
Tammi
Tack för svar! Ska testa ikväll! Tack detsamna. Älskar dina recept 🙂 /T
Maria Sievers
Hejsan,
Använde du siktat dinkelmjöl eller vanligt fulkorn dinkelmjöl?
victoriasprovkök
Vanligt siktat inte fullkorn använde jag 🙂
Maria Sievers
Tack snälla Victoria för det snabba svaret. Sitter här i Minnesota och tittar på ditt recept som mamma i Södertälje vill baka. Så jag frågade snabbt här så hon vet vilket mjöl hon ska köpa imorgon. PS. Skulle så klart så fullkorn och inte fulkorn 🙃
Carina
Hej, tack för ett toppenrecept.
Jag använder rågmjöl och vetemjöl. Mina barn och barnbarn älskar detta bröd, sååå gott 🥰.
Ha det fint, Carina
victoriasprovkök
Roligt att höra 🤩