Nattjästa källarfranskor
Nattjästa källarfranskor till frukost kanske vore nåt, eller? Sååå gott i vanlig ordning med nattjäst bröd och så smidigt. Perfekt till frukosten i morgon eller kanske till helgens mysfrukost.
Nattjästa källarfranskor 12-15st
7g färsk jäst
5 dl kall mjölk
1 ägg
3/4 dl naturell rapsolja
1 1/2 tsk salt
2 msk strösocker
630g vetemjöl special
Gör så här:
På kvällen: Blanda ihop mjölk och jäst i en stor bunke och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan socker, olja, ägg och salt. Till sist tillsätter du mjöl och rör om till en lite kletig deg. Du kan använda vanligt vetemjöl om du inte har special hemma.
Låt degen jäsa i bunken i rumstemperatur, täck över med plastfolie.
På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Vänd ut den lösa degen på ett väl mjölat bakbord, vik ihop degen några gånger med väl mjölade händer. Degen är väldigt lös och det ska den vara. Var bara försiktig så går det bra;) Dela degen i ca 12-15 delar, doppa snittytorna i lite mjöl, forma till en lite rund bulle och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Degen är fortfarande kladdig så forma försiktigt. Strö över lite vetemjöl på toppen av bröden.
Sätt in bröden mitt i ugnen ca 12 minuter, alla ugnar är olika så håll koll på bröden som ska få en fin yta och botten.
Låt bröden svalna innan du skär i dem.
Mums med lite smör och ost på….
Ha en toppenfin dag, nu ska jag ta mig i väg på ett träningspass;)
Kram Kram
Cecilia
Hej!
Ska baka dessa imorgon, har bara en fråga angående jästen. Ska det verkligen bara vara 7g jäst i? Har du delat ner ett större recept?
Ha det bra!
victoriasprovkök
Hej japp det behövs bara lite jäst då de jäser i rumstemperatur under natten.
Sandra
Hej!
Hur funkar det med mjölken när man jäser i rumstemperatur över natten?
Surnar den inte?🤔
M v h
Sandra
victoriaadmin
Neh det har funkat bra:)